Octavia II - przed czy po lifcie?

24 Sie 2020, 16:22

Dzień dobry!
Na poważnie rozważam zakup Octavii II w wersji benzynowej z silnikiem 1.6 MPI. Jestem świadom wad i zalet tego silnika, miałem okazję z nim pojeździć, odpowiada mi w pełni. Budżetu styka mi albo na późne wersje przedliftowe albo wczesne po liftingu i tutaj jest pytanie :
Jak znaczne są zmiany pomiędzy Octavią II przed i po lifcie? Czy zmieniły się wyłącznie kwestie estetyczne, czy doszły jakieś dalej idące zmiany mechaniczne czy konserwacyjne?
Innymi słowy - czy warto dopłacać za polift celując w konkretny silnik? Czy powinienem się skupić wyłącznie na poliftowych egzemplarzach czy bez presji? ;)
Matall
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

25 Sie 2020, 07:16

Zmian mechanicznych nie było z tego co mi wiadomo ale warto dorzucić parę grosze do polifta ze względu chociażby na wartość dalszej odsprzedaży.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sie 2020, 08:16

Ja bym się skupił na stanie technicznym, niekoniecznie na roczniku. Profesor Chris na YouTube wrzucał film z takim poliftowym 1.6 MPI, które żarło olej na potęgę, bo VAG odchudził ten silnik - mniejsze opory, mniejsze spalanie = łatwiej spełnić normy, ale silnik szybciej się zużywa i zaczyna brać olej. Coś za coś.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Sie 2020, 08:24

Ale 1.6 łyka olej od początku kadencji gdy jego forma jest już trochę słabsza także jego teoria jest trochę słaba że niby tylko w poliftowej Octavii
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sie 2020, 10:30

Bardzo dziękuję Panowie! :)
Matall
Nowicjusz