Octavia II TDI ciężko wchodzą biegi przy redukcji

29 Paź 2011, 18:07

Witam, jestem początkujący na forum, więc z góry przepraszam za ewentualne lapsusy :) Mam Octavię II TDI 110KM z 2008r. Kupiłem używaną w tym roku, przebieg (oficjalny) 114.000. Od początku mam problem z biegami. Kiedy auto stoi, biegi wchodzą bez problemów, trochę piątka ciężej. Kiedy jadę i wrzucam biegi "w górę" jest ok, natomiast przy redukcji biegi wchodzą bardzo ciężko, czasami muszę naprawdę włożyć w to dużo siły. Zauważyłem, że problem zwiększa się w miarę rozgrzewania silnika. Dodam, że sprzęgło bierze ok. Mechanik powiedział, że kończy się koło dwumasowe. Ale z tego, co czytałem na forum, to objawy koła dwumasowego są inne. Proszę, podpowiedzcie co to może być. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnych objawów. Jeśli mimo to problem był już omawiany na forum, to będę wdzięczny za link. Z góry dziękuję za pomoc
Rafiniu
Obserwowany

Auto: skoda Octavia II 1.9 TDI

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Moto Session 2016 / relacja
    Lubelskie Święto Motoryzacji to coroczne targi Moto Session. W tym roku również je odwiedziliśmy żeby pokazać Wam zdjęcia z tej motoryzacyjnej imprezy. Na targach można było pooglądać nowe modele samochodów ...