Od czego ten wężyk toledo II ???

28 Gru 2011, 13:20

Witam zauważylem ze mam go przerwanego i nie wiem czy sam sie przerwal czy ktos moze specjalnie od odcial zeby cos polepszyc. Od czego on jest i co sie moze dziac z autem po jego przerwaniu bo jeżdżę normalnie ???

zdjęcie przedstawia przykladowy silnik ale o ten wężyk mi chodzi ja posiadam toledo II 1.8 (125KM)
papkin85
Nowicjusz

28 Gru 2011, 14:06

Odma, mogl ktos zdjac celowo, lub samo spadlo.
Sprawdz czy jak zalozysz, cos niepokojacego bedzie sie dzialo.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Gru 2011, 14:44

to nie jest zdjete tylko jakby pękł wężyk. Do czego ta odma jest i co powoduje jej pęknięcie ?
papkin85
Nowicjusz

28 Gru 2011, 15:42

Odpowietrzenie silnika, wraca powietrze do dolotu(na kolektor ssacy i przepustnice), majac wezyk pekniety, gdy ma leciec powietrze nie leci, a gdy ma nie leciec, silnik je zasysa, mozesz miec np na biegu jalowym obroty ciut wyzsze, czy beda ci obroty falowaly. No i sie dostaje brudne powietrze z zewnatrz do silnika, bo za filtrem powietrza masz ta przerwe.

Wymien to dla swietego spokoju, bedziesz musial zdemontowac obudowie silnika czy jak sie ten plastik nazywa z napisem 5V. Pewnie na imbusach sie to trzyma.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Gru 2011, 19:43

niektórzy specjalnie ją odłączają ponieważ silnik ma przedmuchy i wywala dużej ilości oleju do kolektora po czym silnik nie chce równo chodzić na wolnych obrotach dusić się ipt. ale nie koniecznie w tym przypadku choć sprawdź czy przewód jest specjalnie zdjęty czy ucięty czy sparciały od oleju
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...