Odbiór zatrzymanego dowodu rejestracyjnego pojazdu po długim czasie

02 Mar 2020, 22:24

Witam serdecznie.

Około 3 lata temu podczas kontroli drogowej okazało się, że podróżowałem bez ważnego przeglądu pojazdu czego skutkiem było zatrzymanie dowodu rejestracyjnego i wydanie tymczasowego. Z tymczasowym dowodem niezwłocznie udałem się do OSK i dokonałem przeglądu, otrzymałem dowód odbycia przeglądu pojazdu z wynikiem pozytywnym.

Niestety nie byłem wstanie odebrać dowodu rejestracyjnego z powodu wyjazdu, dopiero teraz jestem na miejscu i mogę się zająć sprawą.

Jak wygląda procedura- domyślam się, że potrzebuję ponownie otrzymać tymczasowy dowód rejestracyjny na podstawie którego mogę przemieścić się autem do OSK, i odebrać dowód rejestracyjny w Wydziale Komunikacji? Czy jednak długi okres jaki upłynął nie zmienia mojej sytuacji?

Pozdrawiam
Follober
Obserwowany

03 Mar 2020, 11:31

Follober napisał(a):koło 3 lata temu podczas kontroli drogowej okazało się, że podróżowałem bez ważnego przeglądu pojazdu czego skutkiem było zatrzymanie dowodu rejestracyjnego i wydanie tymczasowego.

Nie miałeś OBT i policja dała ci DR zastępczy? Jesteś pewny? Z tego co ja wiem, to dostajesz pokwitowanie zatrzymania DR i tyle. Potem jedziesz na OBT, dostajesz karteczkę od diagnosty i z nią idziesz do WK, tam wbijają ci przegląd i oddają DR.
Przynajmniej tak było. Zmieniło się coś?
Co do obecnej sytuacji - DR wciąż jest w WK, w którym został wydany. Jak teraz, po tych 3 latach nie masz OBT, to prawdopodobnie musisz pojechać ( na lawecie ) na OBT, i z karteczką od diagnosty o pozytywnym OBT iść do WK i tam ci go oddadzą wcześniej wbijając przegląd.
Tak się to zawsze odbywało.
Ale niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.
No i zawsze możesz zadzwonić lub podejść do WK, gdzie był wydany DR i po prostu zapytać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2020, 13:12

MotoAlbercik napisał(a):Ale niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.
W tym temacie nic sie nie zmieniło...
MotoAlbercik napisał(a): Z tego co ja wiem, to dostajesz pokwitowanie zatrzymania DR i tyle.
Oczywiście ze tak...
Ps.Istnieje tez mozliwość taka ze zgubił zaświadczenie z policji i otrzymuje wtedy PC z WK na wykonanie OBT..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Mar 2020, 02:08

Dziękuję za powyższe odpowiedzi, oczywiście mieliście rację- popełniłem błąd, przy zatrzymaniu otrzymałem pokwitowanie z którym udałem się do OSK (nie jestem pewien nazewnictwa, ale wiem że z tym "czymś" miałem kilka dni żeby legalnie podjechać zrobić przegląd). Mam nadzieję, że uda mi się otrzymać PC, nie chcę angażować lawety.
Pozdrawiam!
Follober
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 generacji
    Na noworoczny test do naszej redakcji trafił ciągnik siodłowy Mercedes-Benz Actros 1851 4×2 LS Bluetec 6 najnowszej generacji w wersji z 510-konnym silnikiem i kabiną GigaSpace. Ciągnik połączyliśmy z chłodnią do przewozu ...