Sprzedaż samochodu a nieaktualny przegląd i dowód rejestracyjny

18 Lut 2020, 20:32

Witam, nie jestem i nigdy nie byłam posiadaczką samochodu, nawet nie mam prawa jazdy. Jednak przez okoliczności losowe znalazłam się w - jak myślę - niecodziennej sytuacji.
Sytuacja wygląda następująco: we wrześniu 2019r. zmarł mój tata. Był właścicielem samochodu. Z bratem przejęliśmy spadek po tacie, w skład którego oczywiście wchodzi ten samochód.
Mamy luty 2020r. Chcielibyśmy z bratem sprzedać ten samochód, ALE:
1) samochód nie ma ważnego przeglądu. Ostatni był ważny do chyba sierpnia 2019r. (tata tym samochodem nie jeździł, auto stało w garażu popsute, być może miał w planach naprawę); czy w związku z tym jest możliwość sprzedaży samochodu bez ważnego przeglądu?
2) ponadto miejsce w dowodzie rejestracyjnym na pieczątki i wpisy o badaniu technicznym skończyło się. Normalnie pewnie wyrabia się nowy dowód rejestracyjny. W tym przypadku obawiam się, że konieczne będzie wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego na mnie i na brata? Czy mam rację?
3) jednym słowem czy mamy na dzień dzisiejszy możliwość sprzedać ten samochód bez wspomnianego przeglądu i aktualnego dowodu rejestracyjnego?

Być może są to błahe pytania, jednak są dla mnie zagwostką. Może ktoś z was orientuje się jak to mogłoby dziś wyglądać. Zamierzam wybrać się do Wydziału Komunikacji po informacje, jednak póki co nie mogę.

Myśleliśmy o tym, by sprzedać ten samochód komuś, kto zechce go naprawić (jest do wymiany kilka rzeczy) i zrobi sobie na spokojnie przegląd i będzie normalnie użytkować. Jednak jeśli okaże się, że na przeszkodzie stoi dowód rejestracyjny i być może przegląd to już nie wiem co będziemy musieli zrobić. Nie chcemy inwestować w ten samochód i go naprawiać.

Pozdrawiam :)
Kruszynka2010
Nowicjusz

18 Lut 2020, 20:46

Na wszystkie 3 pytania odpowiedz brzmi TAK, możecie auto sprzedać bez przeglądu, nie będzie z tego tytułu żadnych konsekwencji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2020, 20:49

I pomimo tego, że w dowodzie rejestracyjnym nie jesteśmy wpisani jako nowi właściciele? Czy tylko ta sprawa zostanie nam do uregulowania?
Kruszynka2010
Nowicjusz

18 Lut 2020, 21:07

Nie ma znaczenia czy jesteście w dowodzie czy nie, czy auto ma przegląd czy nie, może nawet ubezpieczenia nie być, zawsze macie prawo sprzedać auto w każdym stanie, nie wiem jak to tam z tymi spadkami ale prawdopodobnie trzeba będzie przyszłemu właścicielowi okazać lub dołączyć kopię jakiegoś dokumentu potwierdzającego prawa spadkowe do tego auta
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lut 2020, 12:20

Kruszynka2010 napisał(a):czy w związku z tym jest możliwość sprzedaży samochodu bez ważnego przeglądu?
Nie ma najmniejszego znaczenia czy przegląd jest wazny czy nie...
Kruszynka2010 napisał(a): Czy mam rację?
Absolutnie nie masz racji.Przy wykonywaniu OBT potrzebny jest dokument tzn.DR i oczywiscie pojazd.Jezeli nie ma miejsca na kolejny autograf i stempel to diagnosta wydaje zaświadczenie.no i wtedy oczywiście na tej podstawie WK wymienia DR na nowy.
Kruszynka2010 napisał(a):bez wspomnianego przeglądu i aktualnego dowodu rejestracyjnego?
Oczywiście ze tak.Jednak wg.mnie jest pewna zagwozdka a mianowicie:FORMALNIE WY NIE JESTESCIE WŁAŚCICIELAMI TEGO SAMOCHODU.Zeby wszystko było zgodne z prawem to wizyta w sądzie i ustalenie nowych właścicieli tzn.sprawa spadkowa.Dopiero wtedy mozecie podjąć decyzje o sprzedazy lub nie.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Lut 2020, 12:24

Kao napisał(a):Nie ma znaczenia czy jesteście w dowodzie czy nie,
Jestaś tego pewny w 100%... :?: Raczej a wrecz całkowicie nie bo dalej piszesz:
Kao napisał(a):dołączyć kopię jakiegoś dokumentu potwierdzającego prawa spadkowe do tego auta
No i tu się z tobą całkowicie zgadzam.Sam przerabiałem taki temat w 2000 roku.Ale to juz historia... :D
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lut 2020, 13:14

Migi60 napisał(a):FORMALNIE WY NIE JESTESCIE WŁAŚCICIELAMI TEGO SAMOCHODU.Zeby wszystko było zgodne z prawem to wizyta w sądzie i ustalenie nowych właścicieli tzn.sprawa spadkowa.

Kruszynka2010 napisał(a):Z bratem przejęliśmy spadek po tacie, w skład którego oczywiście wchodzi ten samochód.

Migi60 napisał(a):
Kao napisał(a):
Nie ma znaczenia czy jesteście w dowodzie czy nie,

Jestaś tego pewny w 100%... :?:

tak jestem tego pewny, jeżeli jest inny dokument potwierdzający własność i prawa do zarządzania własnością to nie ma z tym żadnego problemu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lut 2020, 14:13

Kao napisał(a):jeżeli jest inny dokument potwierdzający własność
Jak do tej pory nic takiego nie podali.Owszem moze być testament w ktorym będą wyszczególnione wszystkie składnik pozostawionego majatku i min.ten samochód. Jednak nie jestem pewny/nie posiadam w tym temacie wiedzy :( /czy jednak nie będą zmuszeni przed sprzedazą tej sprawy zalegalizować a dopiero pózniej czynić następne kroki w celu sprzedazy...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lut 2020, 14:31

Legalizacją jest już to ze maja dokument potwierdzający prawa do samochodu (jeżeli faktycznie mają)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lut 2020, 16:49

Kao napisał(a):Legalizacją jest już to ze maja dokument potwierdzający prawa do samochodu
Ok,ok wszystko paniał... :D Ale w takim razie przyjmując moj tok rozumowania to będą musieli taki dokument przekazać nowemu nabywcy samochodu/myślę ze orginał/ Ksero raczej nie wchodzi w rachubę... :?: No chyba ze będą mieli poświadczenie z odpowiedniego urzędu za zgodność orginału z kserem...Zaznaczam jeszcze raz ze to jest tylko i wyłącznie moj tok myślenia...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Lut 2020, 18:17

wszystko zależy od tego w jaki sposób auto zostało odziedziczone czy testamentem czy sądownie, tak czy tak u notariusza można nabyć akt poświadczenia dziedziczenia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2020, 21:57

Panowie - żeby sprzedać samochód, gdzie w DR widnieje osoba zmarła, musi być przeprowadzone postępowanie spadkowe. Zazwyczaj jest to krótka sprawa - kończy się na jednej rozprawie sądowej. I dopiero mając decyzję spadkową z sądu, można spisać umowę KP i oczywiście do umowy trzeba dołączyć to pismo sądowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2020, 23:06

Żeby rozwiać wątpliwości - przeprowadziliśmy u notariusza sprawę przejęcia spadku i posiadamy akt poświadczenia dziedziczenia. Jest w nim uwzględniony ten samochód. W związku z tym, jak zrozumiałam z Państwa wypowiedzi, bez problemu mogę wystawić na sprzedaż samochód i po prostu wyjaśnić kupcowi jak wygląda sytuacja i tyle. Być może do wglądu będzie chciał akt poświadczenia dziedziczenia ale nie za zawsze i nie oryginał. Sądzę, że akurat tej kwestii nie regulują żadne przepisy prawne, aczkolwiek mogę się mylić.

Dziękuję za wasze odpowiedzi i pozdrawiam :)
Kruszynka2010
Nowicjusz

03 Mar 2020, 11:27

Dopytaj w swoim WK, ale to, że dziedziczyliście samochód, to nie wszystko. Od daty, kiedy nabyliście ten samochód ( czyli odziedziczyliście go ) musicie go przerejestrować na siebie w ciągu 30 dni. Jak tego nie zrobicie będzie kara. To raz. Dwa - jak sprzedacie w okresie krótszym niż pół roku, to jak dobrze pamiętam trzeba zapłacić podatek. Chyba, że to znieśli, ale to może ktoś dopisze.
Zapytajcie też dla pewności w WK, czy jak sprzedacie auto w czasie krótszym niż 30 dni, nie przerejestrowane na siebie, to czy na podstawie aktu dziedziczenia WK ten samochód zarejestruje kupującemu.
Takie rzeczy najlepiej pytać u źródła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2020, 21:08

Na pewno przy darowiźnie samochodu jest podatek dochodowy 18% i to od całości kwoty jeżeli będzie sprzedany do pół roku, przy odziedziczeniu majątku może być podobnie, trzeba dopytać.
No i oczywiście macie 30 dnie na rejestrację wg. nowych przepisów, chyba że sprawa miała miejsce w 2019R to na starych zasadzach.
Za niezarejestrowanie do 30dni jest kara od 200 do 1000zł, a jeszcze może mieć nieprzyjemności ktoś kto by zakupił ten pojazd...tzn też kara.

Wg. mnie najrozsądniej by było ten samochód przerejestrować i dopiero sprzedać, i to najlepiej po pół roku.

z drugiej strony ktoś jak zobaczy taką stertę dokumentów ze sądu to i tak nie będzie chciał kupić bo każdy się boi i takich rzeczy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie