Odebrania prawa jazdy za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym

15 Lis 2018, 16:08

Mam ciekawą zagwozdkę i zastanawiam się jakie jest jej rozwiązanie.

Przyjmijmy scenariusz, w którym samochód w terenie zabudowanym porusza się z prędkością 60 km/h ponad dopuszczalny limit (żeby nie było dyskusji o dokładności pomiaru).

Z naprzeciwka nadjeżdża drogówka, która:
- być może dokonuje pomiaru (między innymi tego samochodu)
- nagrywa pomiar
ale nie dochodzi do zatrzymania kierowcy (albo kierowca nie został zauważony jako przekraczający prędkość, albo po prostu jakoś umyka drogówce).

Jak bardzo prawdopodobne jest odebranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o ponad 50 km/h w w/w sytuacji?
ak87
Nowicjusz

Auto: rower

16 Lis 2018, 00:06

Możliwe że mogli spisać tablice lub nie. Jeżeli tak to oznacza że policja może odebrać prawa jazdy na 3 miesiące. Jeżeli będzie taka osoba kierowała bez prawa jazdy to przedłużają o pół roku a jak znow będzie kierowała to musi starosta to podpisać że takiemu odebrano prawa jazdy i od nowa trzeba egzamin zdawać.
Madej840
Nowicjusz

Miejscowość: Krasnystaw
Prawo jazdy: 0- 0-2001
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Lis 2018, 06:52

ak87 napisał(a):Z naprzeciwka nadjeżdża drogówka, która:

Nie sądzę, by nasza drogówka miała urządzenia mierzące prędkość pojazdów jadących z naprzeciwka.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2018, 11:28

To raczej tylko nieoznakowane tak mają, drogówka w locie chyba nie mierzy, nawet jak jadą za Tobą.

Ja bym się nie przejmował, nic nie przyjdzie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Sty 2019, 15:10

Co zrobić, kiedy policja zabierze prawo jazdy za przekroczenie dozwolonej prędkości? To trudna sprawa, ale są sposoby na to, by jakoś wybrnąć z problemu. Jeśli chcecie je poznać, to z tym artykułem powinniście się zapoznać.

"Po pierwsze, gdy zostanie nam odebrane prawo jazdy na okres 3 miesięcy, istotne jest, by jak najszybciej ustalić stan sprawy, to znaczy określić czy policjantom dokonującym zatrzymania można coś zarzucić, np. nieprecyzyjność pomiaru, albo czy organ administracji zadziałał zgodnie z przepisami. Z racji tego, że przepisy są dosyć niejednoznaczne, jest to jednak stosunkowo trudne.

Przez wielu uważane jest, że przekroczenie prędkości, nawet o te 50 km/h w terenie zabudowanym, ale będąc trzeźwym i nie pod wpływem środków odurzających powinno być traktowane jako wykroczenie i ukarane grzywną, nie odebraniem prawa jazdy. Na to jednak póki co nie ma się żadnego wpływu. Zawsze też swoich roszczeń można dochodzić na drodze prawnej i udowodnić, że odebranie prawa jazdy za prędkość nie jest zasadne
."
żródło cytatu: maxmag.pl
Ostatnio edytowany przez ArteK, 23 Sty 2019, 15:33, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...
    Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...