Odkupienie samochodu

24 Maj 2018, 20:48

Witam,
mam pytanko. Jakiś czas temu miałem auto zarejestrowane na mojego ojca i na mnie jako współwłaściciela. Po czasie auto zostało sprzedane na podstawie umowy mojej dziewczynie i jej ojcu (również są we dwójkę jako współwłaściciele). Aktualnie dziewczyna jest już moją żoną a jej ojciec tym samym moim teściem. Auto na chwilę obecną chciałby od nowa posiadać mój ojciec ;) Czyli je z powrotem odkupić ;) Pytanie czy można kupić ponownie pojazd, który się kiedyś posiadało i zarejestrować na siebie ponownie? Osobiście nigdy nie słyszałem o jakichś przeszkodach ale też nie słyszałem o podobnej historii ;) I druga sprawa czy to może być po prostu normalna umowa sprzedaży jako, że są tutaj bliskie relacje rodzinne.
Pozdrawiam
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Maj 2018, 22:36

archi4lo napisał(a): Pytanie czy można kupić ponownie pojazd, który się kiedyś posiadało i zarejestrować na siebie ponownie?
Oczywiscie ze nie ma z tym zadnego problemu.Prawdopodobnie trzeba będzie sporzadzic na nowo umowe k/s tego samochodu i po problemie.Mozna oczywiscie rozwazyc akt darowizny ale trudno mi powiedziec czy taka czynność wchodzi w rachubę,,,
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...