Odma pluje olejem

17 Sie 2023, 01:57

Witam. Przed i po wymianie odmy (Audi a3 2.0 TDI BKD) dalej w małych ilościach pluje olejem co prowadzi do zasmarkania dolotu. Odma może cokolwiek puszczać w minimalnych ilościach czy po prostu otrzymałem trafny produkt? Chciałbym wspomnieć ze pokrywa była regenerowana :)
xkarolx
Nowicjusz

17 Sie 2023, 07:42

Co znaczy regenerowana? Może tam tkwi problem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2023, 10:52

Tzn moja poprzednia odma puszczała już olej, wymieniłem na nową (producent twierdzi że była regenerowana) założyłem i jest to samo :o
xkarolx
Nowicjusz

17 Sie 2023, 11:55

Chciałbym również dopisać że membrana jest sprawna, nie zatyka się tworząc ciśnienia w komorze. Odma nie pluje jakoś szczególnie dużo ale jednak zbiera się to wszystko w dolocie aż potrafi zostawić małe plany oleju pod samochodem. Dostałem propozycje aby założyć uniwersalny separator, czy będzie to lepsze rozwiązanie?
xkarolx
Nowicjusz

17 Sie 2023, 12:24

To albo odma jest wadliwa albo już masz takie przedmuchy silnika że wypluwa olej o separator sobie z tym nie radzi, jak korek odkręcisz to utrzymuje się czy go wydmuchuje?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2023, 13:20

Korek się utrzymuje, tak samo jak bagnet nie słychać żadnego syku powietrza. Co do silnika to ma najechane prawie 300 tys kilometrów, lecz nic nie wskazuje na utratę mocy czy pogorszenie pracy.
xkarolx
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...