Odmowa wydania zaswiadczenia vat 25

25 Maj 2010, 10:35

Jakies 2 tygodnie temu moj znajomy sprowadzil mi auto z niemiec. Auto bylo brane z komisu. Umowa kupna-sprzedazy byla sporzadzona przez mojego znajomego i on sie podpisal zamiast wlascciela. Wszystko byloby ok gdyby nie, to ze na umowie wkradl sie blad literowy w naziwsku zamiast "A" bylo "O" czego nie zauwazylem, a w rezultacie czego Urzad Skarbowy, pomimo moich wyjasnien, odmowil wydania zasw. vat 25. Co gorsza zaplacilem juz podatek akcyzowy i zaswiadczenie o zaplacie akcyzy jest juz wydane na mnie (urzad celny nawet nie dopatrzyl sie bledu literowego). Teraz zeby to odkrecic moj znajomy musi sporzadzic fikcyjna umowe kupna sprzedazy pomiedzy wlascicielem z niemiec a soba i zarejestrowac auto na siebie, a nastepnie kolejna umowe kupna sprzedazy pomiedzy nim a mna.

Czy w zwiazku w tym moj znajomy musi miec zaswiadczenia o zaplacie akcyzy na siebie i co zrobic w zwiazku z tym, ze jest ono wydane na mnie ? Czy mam jakis wniosek skladac o wycofanie mojej platnosci ?

Czy jezeli moj znajomy oplaci akcyze i dostanie zwolnienie z vatu to bedzie mogl mi od razu sprzedac to auto czy najpierw je bedzie musial zarejestrowac na siebie ?
DEKKER
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

25 Maj 2010, 17:37

DEKKER napisał(a):a w rezultacie czego Urzad Skarbowy, pomimo moich wyjasnien, odmowil wydania zasw. vat 25.

Rozumiem ze swoje wyjasnienia zlozyles na pismie za potwierdzeniem i dostales odpowiedz
negatywną z US tez oczywiscie na piśmie... :?: :?:
DEKKER napisał(a):czy najpierw je bedzie musial zarejestrowac na siebie ?

Widzę ze przewidujesz tez najbardziej z czarnych scenariuszy.Jezelj nawet do tego dojdzie
twoj znajomek nie musi rejestrować tego samochodu na siebie.Moze sprzedac tak jak
stoi po oplatach... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Maj 2010, 22:13

Narazie dostalem wezwanie do dostarczenia dodatkowych dokumentow: wyjasnienia o blednym podpisie (juz zlozylem wczesniej...), przetlumaczonego dokumentu gdzie jest infomacja kto wykupil blachy wywozowe i OC (blachy i OC na mojego kumpla)oraz przetulmaczonego briefu. Kierowniczka ze skarbowki powiedziala mi, ze nawet jak dostarcze te dokumenty to i tak bedzie odmowa ;) Teraz jaki jest sens dostarczania ich...Mowila mi tez, ze jezeli chcialbym sie odwolywac to musialbym dostarczyc im oswiadczenie woli sprzedajacego, ze byl przy podpisywaniu umowy i ze ma taki podpis ( swoja droga sam byle jaka osoba, ktora zna niemiecki moze mi to napisac ;). Sprobuje jeszcze pogadac z prawnikiem na ten temat.

Rozwazam tez dalsza walke ze skarbowka dlatego tez mam pytanie czy OC, ktore moj znajomy wykupil na 5 dni jak wracal moim autem z niemiec do polski, musi byc wykupione na osobe, ktora wykupila blachy ? Bo rzucaja sie tez o to, ze na tym dokumencie wszedzie jest moj znajomy a nie ja i twierdza, ze skoro ja kupilem to auto to musialbym widniec na tym dokumencie. Czy on mial prawo podpisac sie na tym dokumencie rejestracyjnym czy powinien wpisac mnie ?
DEKKER
Nowicjusz

25 Maj 2010, 22:48

DEKKER napisał(a): Czy on mial prawo podpisac sie na tym dokumencie rejestracyjnym czy powinien wpisac mnie ?

Podejrzewam ze jak by on podpisal się "lewą"ręką za Ciebie to dzisiaj nie małbyś
tych problemow.
DEKKER napisał(a):musi byc wykupione na osobe, ktora wykupila blachy ?

Akurat tego to nie wiem... :!: :!: :sad:
DEKKER napisał(a):Sprobuje jeszcze pogadac z prawnikiem na ten temat.

Nie zaszkodzi..Ale widze teraz ze będzie cięzki orzech do zgryzienia....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Maj 2010, 23:42

A nie orientujesz sie czy jezeli ja sprzedam znajomemu auto po zaplacie akcyzy i potem zaplace PCC, a nastepnie ten sam znajomy sprzeda mi auto i znowu zaplaci PCC to czy Urzad Komunikacyjny nie bedzie robil problemow z rejestracja ? Jakie dokumenty w takiej sytuacji beda potrzebowac ?
DEKKER
Nowicjusz

26 Maj 2010, 00:10

Niestety tu nie mogę Ci doradzić bo za duzo jest niewiadomych...
Akcyza została zapłacona przez np:Kowalskiego ale umowe kupna-sprzedazy podpisał
np:Nowak tylko ze w UC placil Kowalski i nikt na to nie zwrocil uwagi...
Schody zaczęły sie dopiero w US gdzie zwrócono uwagę ze umowy i inne dokumenty
zostały podpisane przez Nowaka ale prawa własności do samochodu rosci sobie
Kowalski...Ja osobiście myślę ze najlepszym wyjściem/to tylko moje zdanie,nie musisz
tak robić/będzie wycofanie się z wszelkich zatargow z US i niech to kolega doprowadzi
do końca tj.załatwi wszystkie dokumenty jakie sa potrzebne do rej. a pozniej tylko
zostanie wam napisac nową umowę kupna-sprzedazy...
Niestety nic więcej nie mogę Ci juz doradzić... :sad:
Ps.Dobrym rozwiązaniem w tej sprawie moze być upowaznienie notarialne..
Tylko musi być z data wsteczną/wiesz o co chodzi/ale nie wiem czy ktos to moze
Ci sporzadzic... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Maj 2010, 10:20

Odkrecilbym to gdybym juz nie otrzymal zasw. z UC a tak akcyze ja zaplacilem i nie da sie tego cofnac, bo akcyze placi nabywca pojazdu. Jedyna opcja to chyba fikcyjna sprzedaz auta znajomemu, a potem on by zarejestrowal auto na siebie i potem sprzedal mi auto...tylko w ten sposob jestesmy 1000zl w plecy... (2 x PCC, 2 x rej.). Pelnomocncitwo notarialne z data wsteczna nie mam szans zrobic, poza tym caly czas jest ta akcyza na mnie...
DEKKER
Nowicjusz

26 Maj 2010, 14:53

DEKKER napisał(a):poza tym caly czas jest ta akcyza na mnie..

No niestety tak to jest...Za przeproszeniem w tym wypadku powiedzonko sie sprawdza...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Maj 2010, 22:17

Pojde do jakiegos doracy podatkowego albo prawnika zapytac co w takim wypadku. Ja prowadze tez dzial.gosp. byc moze bedzie sie to dalo jakos inaczej zalatwic jezeli bede uzywal samochodu do dzial.gosp.
DEKKER
Nowicjusz

19 Mar 2013, 11:50

Wszystkich zainteresowanych tą tematyką przestrzegam przed przekazywaniem urzędom skarbowym wszelkich informacji wybiegających poza zakres ustawy o podatku od towarów i usług (VAT). Sprawy wniosków o wydanie zaświadczenia VAT 25 reguluje art. 105 ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004r. (Dz. U. z 2004r. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.)Wniosek musi zawierać:
1. dane identyfikujące pojazd;
2. datę pierwszego dopuszczenia pojazdu do użytku;
3. przebieg pojazdu;
4. cenę nabycia pojazdu;
5. dane dotyczące podmiotu dokonującego dostawy pojazdu na rzecz wnioskodawcy.
Do wniosku załącza się umowę lub fakturę stwierdzającą nabycie pojazdu przez wnioskodawcę oraz inne dokumenty, z których jednoznacznie wynika, że nie zachodzi w tym przypadku wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów.
Wszelkie wymyślane fanaberie urzędnicze polegające na domaganiu się dodatkowych dokumentów lub oświadczeń, które mają na celu sprawdzanie kto, kiedy i w jakich okolicznościach przywiózł pojazd, ile dni od daty spisania umowy czy zgłoszenia pojazdu do eksportu, badanie okoliczności związanych z okresem jak długo pojazd był wyrejestrowany itp. Inaczej określając to jak badanie spraw wybiegające poza zakres ustawy jednoznacznie ocenił Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w orzeczeniu z dnia 6 grudnia 2012 r., sygn. akt I SA/Ol 608/12 stwierdzając że: "Jedynym celem wydania przez organ zaświadczenia jest fakt potwierdzenia lub wykluczenia istnienia obowiązku podatkowego, wiążącego się z podjętymi przez wnioskodawcę działaniami. Aby tego dokonać organ obowiązany jest jedynie do zbadania, w oparciu o przedłożone dokumenty, czy doszło do nabycia towaru i czy wiąże się z tym obowiązek w podatku od towarów i usług. Wszelkie działania wykraczające poza ten wskazywany zakres nie powinny mieć miejsca, nie przewidują tego bowiem ani przepisy prawa, ani jego ramy."
Pamiętajcie o tym, że wszelkie dodatkowe dokumenty lub wyjaśnienia czy oświadczenia (za wyjątkiem wyjaśnień dotyczących pomyłem w umowach), których urzędnicy się domagają mają zazwyczaj na celu zebranie argumentów na wydanie odmownej decyzji w sprawie wniosku VAT 24. Zazwyczaj dostarczając tego dokumenty kręcicie bicz na siebie. Jeśli będziecie w takiej sytuacji zawsze zadawajcie urzędnikom pytanie o cel tego dokumentu oraz podstawę prawną jego żądania i powołujcie się w/w orzeczenie sądu. Lepiej odejść od okienka nieskładająca wniosku i przemyśleć sprawę na spokojnie w domu, niż pisać oświadczenia i wyjaśnienia na kolanie pod dyktando urzędników.
Podaję jeszcze zasady nabywania pojazdów z innych państw członkowskich:

1. Kupujemy pojazd bezpośrednie w innym państwie członkowskim od osoby fizycznej zawieramy z nią umowę kupna sprzedaży.

2. Kupujemy pojazd bezpośrednio w w innym państwie członkowskim od firmy musimy uzyskać fakturę VAT wystawioną przez sprzedającego. Jeśli sprzedający nie chce wystawić faktury i proponuje tylko umowę, odstępujemy od transakcji, chyba że liczymy na szczęście, że urząd skarbowy przyjmie umowę. Czasem to przechodzi, ale zazwyczaj pojawia się pytanie o fakturę i jest ono zgodne z prawem.

3. Kupujemy pojazd sprowadzony przez pośrednika w Polsce wymagamy wystawienia faktury VAT lub faktury VAT marża lub wydania pojazdu wraz z dowodem opłaty akcyzy i zaświadczeniem VAT 25. Jeśli pośrednik odmawia, odstępujemy od transakcji. Nie bawimy się pisanie lewych umów na kolanie, bo to często się kończy odmową wydania zaświadczenia VAT 25 lub nawet zawiadomieniem prokuratury o podrabianiu dokumentów.

Jeśli będziecie mieć problemy lub wątpliwości ich zechcecie skonsultować się z kimś zapraszam do pisania na [email widoczny po zalogowaniu]
mrozowskim
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 10 1987
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 3.2 218 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001