Odmowa zwrotu nadpłaconej składki OC

18 Lut 2010, 15:14

Cześć, jakiś czas temu mój brat miał wypadek, samochód do kasacji. Samochód uderzył w dom(spowodował nie duże szkody), ale sprawa została zgłoszona do ubezpieczyciela i musiał wyjaśnić jak to wyglądało. Tak, więc jak się domyślam, stracił 10% zniżek. Co ciekawe, polisa była odnawiana w październiku(zapłacono całość składki) a koniec listopada był ten wypadek. Natomiast ubezpieczyciel odmówił zwrotu nadpłaconej składki twierdząc, że pójdzie ona na odszkodowanie dla właściciela tego domu. Czy oni mogą tak zrobić?

Chyba, że zabrali nadpłaconą składkę na poczet szkody, tym samym nie zabierając zniżek, w co mi się jednak nie chce wierzyć...

Pytam, bo zwrotu miałby jakieś 700 zł, więc już nie mało.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

18 Lut 2010, 20:46

Coś mi świta ale nie jestem pewien, poszukaj w ustawie i w OWU OC ubezpieczyciela, jeżeli tam nie ma nic na ten temat to powinieneś dostać zwrot proporcjonalnie za każdy miesiąc począwszy od 1. dnia kolejnego miesiąca po wypowiedzeniu.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

18 Lut 2010, 21:25

Właśnie to wiem, tylko dlaczego ubezpieczyciel zabrał sobie ten zwrot, bo to na tym etapie jestem.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

19 Lut 2010, 10:27

Proponuję skontaktować się z Rzecznikiem Ubezpieczonych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lut 2010, 16:03

Dobra mam
Art. 41
1. ...
2. Zwrot składki, o którym mowa w ust. 1, nie przysługuje, jeżeli szkoda, za którą zakład ubezpieczeń wypłacił lub jest zobowiązany wypłacić odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nastąpiła w okresie poprzedzającym rozwiązanie umowy w przypadkach określonych w art. 33 pkt 2-5.

Czyli nie przysługuje Ci zwrot składki.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...