Kto ma pierwszeństwo na "skrzyżowaniu rozciągniętym&quo

16 Lut 2010, 19:11

Witam!
Mam pytanie dotyczące pewnego skrzyżowania.
Na poniższym zdjęciu przedstawiam rozmieszczenie znaków (pominąłem znaki pierwszeństwa zamieszczając jedynie tabliczki pod znakami)
Zdjęcie
Bez wątpienia pierwszeństwo ma samochód czerwony, ale jak wygląda sprawa pierwszeństwa samochodu zielonego i niebieskiego?
Ostatnio edytowany przez malum, 18 Lut 2010, 23:52, edytowano w sumie 1 raz
malum
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

16 Lut 2010, 22:17

zielony ustępuje niebieskiemu bo ma go po prawej, ale to skrzyżowanie dziwne mi się wydaje
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

16 Lut 2010, 23:42

Dzięki za odpowiedź.
Czy ktoś ma może inne propozycje?
Zgodnie z przepisami, które chyba znam, zgodzę się z poprzednikiem, policjant jest niestety innego zdania. Znajomy dostał na tym skrzyżowaniu mandat i stąd moje pytanie. Czekam na inne uzasadnienia tej sytuacji drogowej, później napiszę za co ten mandat i który to był samochód :-)
malum
Nowicjusz

17 Lut 2010, 00:11

W BDG mamy takie "cóś" i na bank niebieski ma pierwszeństwo ale mało który o tym wie i stoją jak barany ;) Znajomy powinien odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

17 Lut 2010, 00:40

Kubuch napisał(a):W BDG mamy takie "cóś" i na bank niebieski ma pierwszeństwo ale mało który o tym wie i stoją jak barany ;) Znajomy powinien odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu.

Dokładniej mówiąc jest to skrzyżowanie z bydgoskiego Fordonu.
Faktycznie stoją, ale z drugiej strony kto odważy się pojechać i oberwać z boku, tym bardziej, że może być ciężko udowodnić czy dany delikwent jechał od strony Torunia czy Starego Fordonu, a to jest znaczące na tym skrzyżowaniu...

Ma ktoś może inne uzasadnienie tej sytuacji drogowej?
malum
Nowicjusz

17 Lut 2010, 10:45

Pierwszeństwo ma samochód czerwony, bo jedzie drogą główną wg znaku. Następny jedzie niebieski, a później zielony. A to dlatego, że oba znajdują się na drogach podporządkowanych i zielony ma niebieskiego z prawej strony.
Skrzyżowanie jak dla mnie jest xłe zrobione i pewnie dochodzi tam do wielu stłuczek. A powodem pewnie jest to, że ma ono kształt ronda. Jakby tam był znak skrzyżowanie o ruchu okrężnym, to pierwszy pojechałby czerwony, drugi zielony, aniebieski ostatni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

17 Lut 2010, 15:02

Znalazłem sobie to skrzyżowanie na Zumi i maksymalnie przybliżyłem i może źle myślę ale moim zdaniem zielony ma pierwszeństwo przed niebieskim bo jak ustąpi pierwszeństwa czerwonemu to wjeżdża na drogę z pierwszeństwem i porusza się drogą z pierwszeństwem ok 50m zanim dojedzie do skrzyżowania z niebieskim samochodem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

17 Lut 2010, 19:18

teraz zaczyna się lepić, tylko że po tych 50m powinien stać kolejny znak że jest już pierwszeństwo,
wg. mnie jest złe oznakowanie
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

17 Lut 2010, 21:53

bodziokardasz napisał(a):teraz zaczyna się lepić, tylko że po tych 50m powinien stać kolejny znak że jest już pierwszeństwo,
wg. mnie jest złe oznakowanie

Taki znak rozwiązałby problem. Co jest jednak najciekawsze - na tym skrzyżowaniu stłuczki są sporadyczne, a ruch przebiega w ten sposób, że zielony wpycha się zawsze przed niebieskim, a niebieski musi czekać i jedzie zawsze jako ostatni, czyli sprzecznie z logicznym myśleniem. Co ciekawe, policjanci, i to kilku, mają odmienne zdanie niż prawie wszyscy wypowiadający się.

Co do wypowiedzi "PrezesArtek" - może być w tym pewna racja, ale patrząc na znaki zostaje ona raczej odsunięta, znaki wyraźnie wskazują te dwie drogi jako podporządkowane, czyli zgodnie z przepisami równorzędne. Jak dla mnie skrzyżowanie wymaga zmiany oznakowania, bo ktoś kiedyś na tym mocno ucierpi...
malum
Nowicjusz

17 Lut 2010, 23:11

Ciekawe skrzyżowanie. Połączenie ronda i zwykłej krzyżówki.
Tak z ciekawości. Gdybym jechał z lewej strony obrazka, czyli z kierunku w którym jadą auta zielone i czerwone, to na tym rondzie wg. znaków musiałbym ustąpić pierwszeństwa autu czerwonemu? Tak?

Wydaje mi się, że sprawniej dla ruchu byłoby gdyby to jednak auto czerwone musiało ustąpić pierwszeństwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 00:17

Mocno pogięte skrzyżowanie.
W/g oznakowania jakie widzi niebieski pojazd ustępuje on pierwszeństwa tylko czerwonemu,ale zielony w momencie skrzyżowania z niebieskim jest już na drodze "głównej" i to on ma pierwszeństwo przed niebieskim.
Błąd w oznakowaniu polega na tym,że niebieski ma na znaku drogę podporządkowaną ze swojej lewej strony,a faktycznie to jej nie ma.
Dyskusyjne skrzyżowanie i jeśli pojazd niebieski dostał mandat to można było odmawiać i spokojnie bronić w sądzie swoich racji i pewnie z powodzeniem,bo oznakowanie nie powinno budzić wątpliwości(tak przynajmniej powinno być)
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

18 Lut 2010, 11:52

No tak są drogi podporządkowane ale droga podporządkowana na której stoi zielony pojazd łączy się pierwsza z drogą główną co widać na zdjęciu i na znaku a dopiero dalej jest druga droga podporządkowana, jak na moje rozumowanie to jak zielony pojazd miał by ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu to znak powinien wyglądać tak jak na rysunku.
[link wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2010, 21:07

PrezesArtek napisał(a):No tak są drogi podporządkowane ale droga podporządkowana na której stoi zielony pojazd łączy się pierwsza z drogą główną co widać na zdjęciu i na znaku a dopiero dalej jest druga droga podporządkowana, jak na moje rozumowanie to jak zielony pojazd miał by ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu to znak powinien wyglądać tak jak na rysunku.
[link wygasł][/URL]

Jest to jakieś wytłumaczenie, nawet ciekawe.
Może coś w tym jest, ale ciekawi mnie jeszcze gdzie taką interpretację znaku można znaleźć w kodeksie?
Jeśli tego nie ma w kodeksie, to czy znaki na drodze powinny być tak "rysowane" żeby kierowca musiał zatrzymać się na środku ulicy i zacząć go analizować ... a wystarczyłoby postawić znak pierwszeństwa na głównej drodze między samochodem zielonym i niebieskim, a przed samochodem niebieskim postawić ustąp pierwszeństwa i wszystko byłoby takie proste...
malum
Nowicjusz

18 Lut 2010, 21:51

No też prawda ale jak potrafią być ustawione znaki w naszym kraju to każdy chyba wie...
http://www.wykop.pl/ramka/167890/absurdalne-znaki-na-drogach
Ostatnio edytowany przez PrezesArtek, 18 Lut 2010, 23:51, edytowano w sumie 1 raz
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2010, 09:14

PrezesArtek napisał(a):No też prawda ale jak potrafią być ustawione znaki w naszym kraju to każdy chyba wie...
http://www.wykop.pl/ramka/167890/absurdalne-znaki-na-drogach

DOBRE! :-)
malum
Nowicjusz