Odnośnie oleju

28 Wrz 2007, 22:32

w pewnym poście była gorąca dyskusja na temat olejów.wiec mam pytanie.
jak to jest z olejami,czym sie różnią?czemu nie mozna ich mieszać,ani np zamieniać z syntetyka na pól syntetyk itp itd??ogólnie chciałbym wiedzieć wszystko
chicken19
Zaawansowany

• 29 Wrz 2007, 19:14

mówiA że GOOGLE,i ja bym ci polecił tam pogmyrać 8)
    lordkoks

30 Wrz 2007, 07:10

W banerze masz zakładkę oleje 8)

Co do mieszania oleju - nie polecam :roll: Inny gatunek , rodzaj - to inna lepkość w temperaturach pracy i na zimnym silniku. Nie należy robić tzw. dolewki np mineralnego gdy w silniku zalany jest syntetyk . :roll:
    Co do zmiany oleju przy wymianie go ... Oczywiście można , tylko że im starsze auto to ma większe nieszczelności i po zmianie na olej ze środkiem myjącym , może okazać się że auto wciąga olej jak smok .. :lol:

Zresztą co ja wiem o oleju , ja go tylko czasem zmieniam :wink:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Racjonalizatorskie pomysły pracowników Audi
      Program racjonalizatorski Audi, prowadzony po raz kolejny w roku 2012, dał impuls do wprowadzenia licznych rozwiązań usprawniających pracę w fabrykach Audi. W ubiegłym roku, w obu niemieckich zakładach, Ingolstadt i Neckarsulm, ...
      Audi museum mobile - mobilność jutra
      Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...