KIA CEED problem z długimi trasami

25 Wrz 2007, 12:30

Może ktos mi pomoże, w warsztacie nie potrafią. Jak jeżdżę w krótkie trasy ( po Warszawie) nic sie nie dzieje, natomias długa trasa - powyżej 150 km , najpierw wysiada mi radio, a po dwóch dniach akumulator. Po odpaleniu samochodu z kabli wszystko jest ok. znowu krótkie trasy nic się nie dzieje , kolejna długa znowu to samo. Czy komuś się zdażyło???? :(
Elwcia
BROMBA
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 25 Wrz 2007, 20:58

Zmierz napięcie łądowania.Nie powinno przekraczać 14,5V max przy obrotach około 2000.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2007, 08:44

To chyba nowe auto ? 8)
    Już wiem dlaczego daja gwarancje aż na 7 lat :wink:
    A powaznie , kolega ma racje , to moze być problem z ladowaniem akumulatora , jezdzac krotkie odcinki nie zdzarzasz rozladowac go radiem , siwatełkami i co tam jeszcze masz - na trasie po ok 150 km jak piszesz moze brakowac juz mocy :roll:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

26 Wrz 2007, 09:22

Kurcze, akumulator sprawdzałam, ładowanie jest idealne.
    Jakieś inne pomysły?
    Elwcia
    BROMBA
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Wrz 2007, 22:46

W tym układzie problem jest raczej z radiem.Sprawdz pobór prądu z akumulatora przy wyłączonym silniku.Nie powinien przekaraczać 0,02A.Spotkałem się z radyjkami,które przy wyłączonym zasilaniu,ale podłączonym podtrzymaniu pobierały ponad 300mA.Sprawdz też ile radyjko pobiera prądu podczas swojej pracy i ile pobierać powinno.Być może pobiera za dużo.Ostatnio miałem gościa,któremu przez radio spaliła się cała wiązka przewodów stacyjki wraz ze stacyjką i wiązką włącznika świateł.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

27 Wrz 2007, 22:13

Co ty chcesz od biednego samochodu , przecież to KIA A pisząc długie trasy miałem na myślii minimum 500 km :wink: A poważnie to "MotoAlbercik ma racje że jest za duża upływność prądu , jakieś użądzenie (np. radio) zabiera za dużo prądu .Możliwość że masz za dużej mocy żarówki.
    cichys
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

28 Wrz 2007, 23:14

za dużej mocy zarówki to raczej myśle ze nie.w nowym aucie nie powinno dochodzić do takiej sytuacji.
    auto ma 7 lat gwarancji wiec ja bym jechał do serwisu Kia i niech naprawiają
    chicken19
    Zaawansowany