Odpala ale wyświetlacz i kontrolki nie świecą

01 Gru 2021, 10:52

Witam,

Samochód: Toyota Avensis 2015r
Kontekst: odpalam samochód po nocy stania
Problem: auto odpala zupelnie normalnie ALE, kontrolki , światła, wyświetlacz, nic się nie świeci, kierownica zablokowana. W trakcie godziny siedzenia w uruchomionym samochodzie, napiecie powoli wraca, i kontrolki zaczynaja się rozświetlać, światła zapalaja, i blokada kierownicy puszcza i mogę jechać (choć pali się zółta kontrolka silnika). Po jeździe wyłaczam silnik, odpalam znowu i wszystko ok (choć kontrolka silnika nadal świeci). Po kilku godzinach, odpalam znowu i to samo, co nad ranem - kontrolki/wyświetlacz nie świeca - jechać nie mogę bo blokada kierownicy trzyma.

Akumulator kupiłem nowy i dalej to samo.

Czy ktoś z Państwa ma pomysl co to moze być?

Z góry dziękuję!
ezniak
Obserwowany

01 Gru 2021, 11:35

ezniak napisał(a):W trakcie godziny siedzenia w uruchomionym samochodzie, napiecie powoli wraca
Wygląda to tak jak by miała na to wpływ niska temperatura. Problemy przy niskiej temperaturze pojawiają się przy zimnych lutach które nie kontaktują. Być może coś tu jest z tym powiązane.

ezniak napisał(a):pali się zółta kontrolka silnika
To oznacza że jest wykryta jakaś usterka/problem i najlepiej to sprawdzić podłączając się jakimś urządzeniem diagnostycznym do odczytywania błędów.

Już widzisz że to nie wina akumulatora, być może jest uszkodzony jakiś moduł jk np. OE - 89690-05120 (zarządzania energią).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Gru 2021, 13:36

Dokłądnie. Jak świeci się kontrolka silnika, to najszybszym i najprostszym rozwiązaniem jest podłaczenie sie pod kompa i sprawdzenie błędów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2021, 16:23

Dziękuję za odpowiedzi. Zczytane błędy w załączniku. Po większości z nich można wywnioskować to co widać, czyli brak napięcia, no bo np. utrata łączności z front panelem występuje pewnie dlatego że ten z braku prądu się nie uruchamia. Ale są też inne błędy.
ezniak
Obserwowany

02 Gru 2021, 12:24

Jest ich całkiem sporo i widać że wszystkie dotyczą praktycznie elektryki i komunikacji między modułami. Ja bym tu zaczął od dokładnego sprawdzenia połączeń elektrycznych (wtyczek). Dalej przejrzałbym bezpieczniki itd.

Jeżeli chodzi o błąd U1103 to powinieneś go zostawić na koniec wcześniej usuwając problemy z innymi błędami. Załączam ci info dotyczące tego błędu może Ci się przyda.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Volvo XC40 - najmniejszy SUV w ofercie Volvo
    Nowe XC40 to najnowszy i najmniejszy model SUVa oferowany przez szwedzki koncern samochodowy, a przy tym także najtańszy. Dla wielu jest to także jeden z najfajniejszych samochodów, jakie Volvo mogło wyprodukować. ...