Odpala ale zaraz gaśnie POMOCY...

05 Wrz 2008, 18:56

Witam.

Nie dawno stałem sie posiadaczem renault 19 1.4 samochód jeździł tylko na gazie właściciel który mi go sprzedał twierdził że jest do wymiany pompa paliwowa i tak zrobiłem wymieniłem pompę wlałem 10 litrów benzyny do zbiornika pojechałem do gazownika założył mi centralkę i okazało sie że na samym gazie samochód odpala i jedzie, drugi wariant to odpala na benzynie przełącza na gaz i też jedzie ale ostatni przypadek to sama benzyna samochód zapala i zaraz gaśnie. Nie wiem co w tym przypadku zrobić proszę o pomoc czy jest za mało paliwa w zbiorniku?? chyba nie możliwe ...
PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJE
6ruby
Nowicjusz

• 05 Wrz 2008, 22:11

sproboj miec conajmniej 30% zbiornika z benzyna i przed wylanczeniem auta przelanczyc go na benzyne aby chwile popracowal.
    arcywneq
    Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

06 Wrz 2008, 08:29

dodam iż samochód nie jeździł na paliwie 2/3 lata Dzisiaj spróbuje go zalać
    6ruby
    Nowicjusz

06 Wrz 2008, 11:55

Mam zalane 35 litrów na 60 max czyli wiecej jak polowa dolalem srodek stp i nadal to samo samochod odpala na benzynie i gasnie a jak odpale na gazie i przełączam na benzyne to tak jak by wogole obrotów nie mial i znowu gasnie
    6ruby
    Nowicjusz

06 Wrz 2008, 14:27

Zaintersuj się filterm paliwa oraz przewodami benzynowymi.Zmierzyć yteż warto ciśnienie paliwa - być moze uszkodzony jest regulator ciśnienia.Najgorsza opcja to wtryskiwacze,które mogły się zatrzeć,jeżeli były nie uzywane.Warto też wymienić filtr powietrza,świece i przewody WN.Te ostatnie dwa elementy zuzywają sie przy LPG dwa razy szybciej niż normalnie.
    No i poczytaj sobie,jak nalezy korzystać z instalacji LPG,bo już niedługo,jak przyjdą chłodniejsze dni,to mozesz mieć przykre niespodzianki po ruszeniu na gazie,o ile wogóle ruszysz.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2008, 14:30

troche czytałem ale samochód pali na benzynie ale zaraz gaśnie a jak jest ustawiona gaz/benzyna też pali tylko na samej benzynie pali ale nie chce jechać...
    6ruby
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
      Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...
      Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
      Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...

06 Wrz 2008, 14:54

Na postoju jak silnik pracuje,to zapotrzebowanie na benzynę jest znikome.Pojawia się ono dopiero podczas ruszania i jazdy,czyli obciązenia silnika.Posprawdzaj to co pisałem.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

27 Wrz 2008, 17:16

wracam do temat cisnienie jest w porzadku przewody tez wtryskiwacz tez w porzadku napiecie przy pompie i przy map sensorze w porzadku a auto nadal odpala i gasnie POD TYM LINKIEM JEST FILMIK

[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=x93oOrNz_Cc[/youtube]
    6ruby
    Nowicjusz

27 Wrz 2008, 17:31

Filtr paliwa wporządku jest bo wymieniłem powietrza tak samo, wtryskiwacz jest dobry podaje paliwo przez pierwsze 3 sekundy potem juz nie
    6ruby
    Nowicjusz

27 Wrz 2008, 23:44

A jak uruchomisz na LPG i przełaczysz na Pb,to silnik pracuje i da się jechać,czy też gaśnie?Objawy są takie,jakby brakowało paliwa.Na myśl przychodzi mi albo czujnik położenia wału korbowego(to na podstawie jego pracy ECM włącza pompę paliwową),ale na jego podstawie jest też podawana iskra,więc nie paliłby na gazie.Może to być sam ECM,który nie włącza pompy paliwa.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

28 Wrz 2008, 08:51

Jak odpale na gazie i przełacze na benzyne to gasnie od razu a pompa pracuje bo ja słychac na poczatku pozniej podaje paliwo ale kropelka na jakis czas
    6ruby
    Nowicjusz

28 Wrz 2008, 09:08

zrób zworke na przekazniku paliwa i wtedy odpal na benzynie, pompa bedzie cały czas pracowac
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

28 Wrz 2008, 12:07

a jak to zrobic??
    6ruby
    Nowicjusz

28 Wrz 2008, 21:34

Połącz styk 31 z 87 przekaźnika pompy paliwa.Wcześniej sprawdz bezpiecznik tej pompki.Jeżeli po zmostkowaniu przekaźnika paliwo nie poleci,to najprawdopodobniej jest uszkodzona pompka paliwa.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

29 Wrz 2008, 21:30