Piszczenie w prawym przednim kole VW TRANSPORTER rok 96

25 Maj 2008, 17:06

Witam forumowiczów !!!

Mam problem z piszczeniem który pojawił się w prawym przednim kole !!!

Otóż:

Piszczenie pojawiło się nagle , auto zostało oddane do mechanika w celu wykluczenie tegoż piszczenia , mechanik wymienił mi praktycznie cały przód jednak piszczenie dalej nie ustąpiło . Lista części jakie kazał mi kupić i które wymienił:

- amortyzatory przód ( wymieniał 3 razy ponieważ gdy kupowałem nowe miał zawsze wadę fabryczną)
- łożyska kół
- łączniki i końcówki drążków
- sworznie wahaczy

Po wymianie jak już pisałem piszczenie dalej nie ustąpiło !!!

Dodam jeszcze że podczas bardzo ulewnych dni piszczenie ustępuje natomiast gdy się już wypogodzi piszczenie to powraca ! Sad

Czy ktoś miał podobny problem i czy mógł by mi pomóc ?!

Bardzo liczę i czekam na odpowiedź !!!
Ostatnio edytowany przez dawid_188, 26 Maj 2008, 21:20, edytowano w sumie 1 raz
dawid_188
Nowicjusz

• 25 Maj 2008, 22:42

Spróbuj przetrzeć papierem ściernym okładziny hamulców,a przy okazji sprawdz grubość tych okładzin jak i tarcz.Sprawdz też,czy tłoczek się chowa do końca.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Maj 2008, 21:19

Sprawdzę to co mi napisałeś , jednak nie wydaje mi się żeby to było to , ponieważ zapomniałem dodać że piszczenie występuje tylko gdy występują jakieś nierówności drogi, natomiast jak jest idealna gładka droga piszczenie znika !

Dzięki za info będę próbował coś z tym zrobić ponieważ jest to bardzo uciążliwe !!!

Nie wiem gdyby to pomogło mogę spróbować zrobić krótki filmik z tego jak piszczy, ponieważ piszczenie słychać i na zewnątrz i wewnątrz !

Proszę o kolejne porady ...
    dawid_188
    Nowicjusz

26 Maj 2008, 22:11

Piszczenie może pochodzić od drążka skrętnego , sworzni wahaczy lub tulej metalowo-gumowych.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

11 Lip 2008, 14:52

Witam ponownie.

Dość długo się nie odzywałem bo na moje nieszczęście w moim transporterze pękł pasek rozrządu... i musiałem odstawić samochód do mechanika nie zastanawiając się narazie nad piszczeniem !

Otóż samochód już jeździ wszystko jest zrobione natomiast piszczenie dalej występuje, podczas prac związanych z silnikiem na koniec swojemu mechanikowi kazałem wymienić górny sworzeń, wymienił i piszczenie dalej występuje już jestem po prosty bardziej niż załamany. Mechanik już twierdzi że on sam nie wie co jest przyczyną tego piszczenia .

Myśle że pora na zmiane mechanika ....

Może wy wpadniecie jeszcze na jakąś rade dla mnie ...

Bardzo dziękuje.
    dawid_188
    Nowicjusz

11 Lip 2008, 15:47

Jeśli piszczenie występuje tylko na nierównościach, to może wjedź na trzepak na stacji diagnostycznej i wtedy posłuchaj, skąd to dobiega. Może masz po prostu poluzowaną jakąś metalową część pod maską i stąd ten odgłos. Na trzepaku, z podniesioną maską, może dojdziesz, o co chodzi.
    pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
    kubik
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
      Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...
      Samochody dostawcze Forda: przegląd nowych modeli
      Samochody dostawcze to nieodłączny towarzysz biznesu – do przewozu towarów, małych i większych ładunków czy transportu pracowników nadają się doskonale. Przedsiębiorcy szukają dostawczych pojazdów, ...

01 Paź 2008, 17:56

Witam wszystkich ponownie !

Zapomniałem napisać o tym że mój problem już znikł !!!

Powodem były jednak AMORTYZATORY !!!

Były Polskiej firmy Hart , radze ich nie kupowac wymieniałem je 3 razy i wszystkie piszczaly, postanowiłem że dołoże i kupie lepsze amortyzatory za 250 zł za sztuke najlepsze jakie były i pomogło !!!

Więc rada na przyszłośc lepiej dołożyć troszke więcej pieniędze a nie słyszeć piszczenia !! Smile

Wasze rady były równiez pomocne !!!

Dziękuje i pozdrawiam
    dawid_188
    Nowicjusz

01 Paź 2008, 22:15

według mnie nie piszczały amortyzatory tylko drązek stabilizatora na gumowych poduszkach a wymiana amoryzatorów nie pomoze na długo
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy