Piszczenie w prawym przednim kole VW TRANSPORTER rok 96

25 Maj 2008, 16:06

Witam forumowiczów !!!

Mam problem z piszczeniem który pojawił się w prawym przednim kole !!!

Otóż:

Piszczenie pojawiło się nagle , auto zostało oddane do mechanika w celu wykluczenie tegoż piszczenia , mechanik wymienił mi praktycznie cały przód jednak piszczenie dalej nie ustąpiło . Lista części jakie kazał mi kupić i które wymienił:

- amortyzatory przód ( wymieniał 3 razy ponieważ gdy kupowałem nowe miał zawsze wadę fabryczną)
- łożyska kół
- łączniki i końcówki drążków
- sworznie wahaczy

Po wymianie jak już pisałem piszczenie dalej nie ustąpiło !!!

Dodam jeszcze że podczas bardzo ulewnych dni piszczenie ustępuje natomiast gdy się już wypogodzi piszczenie to powraca ! Sad

Czy ktoś miał podobny problem i czy mógł by mi pomóc ?!

Bardzo liczę i czekam na odpowiedź !!!
Ostatnio edytowany przez dawid_188, 26 Maj 2008, 20:20, edytowano w sumie 1 raz
dawid_188
Nowicjusz

• 25 Maj 2008, 21:42

Spróbuj przetrzeć papierem ściernym okładziny hamulców,a przy okazji sprawdz grubość tych okładzin jak i tarcz.Sprawdz też,czy tłoczek się chowa do końca.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Maj 2008, 20:19

Sprawdzę to co mi napisałeś , jednak nie wydaje mi się żeby to było to , ponieważ zapomniałem dodać że piszczenie występuje tylko gdy występują jakieś nierówności drogi, natomiast jak jest idealna gładka droga piszczenie znika !

Dzięki za info będę próbował coś z tym zrobić ponieważ jest to bardzo uciążliwe !!!

Nie wiem gdyby to pomogło mogę spróbować zrobić krótki filmik z tego jak piszczy, ponieważ piszczenie słychać i na zewnątrz i wewnątrz !

Proszę o kolejne porady ...
    dawid_188
    Nowicjusz

26 Maj 2008, 21:11

Piszczenie może pochodzić od drążka skrętnego , sworzni wahaczy lub tulej metalowo-gumowych.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

11 Lip 2008, 13:52

Witam ponownie.

Dość długo się nie odzywałem bo na moje nieszczęście w moim transporterze pękł pasek rozrządu... i musiałem odstawić samochód do mechanika nie zastanawiając się narazie nad piszczeniem !

Otóż samochód już jeździ wszystko jest zrobione natomiast piszczenie dalej występuje, podczas prac związanych z silnikiem na koniec swojemu mechanikowi kazałem wymienić górny sworzeń, wymienił i piszczenie dalej występuje już jestem po prosty bardziej niż załamany. Mechanik już twierdzi że on sam nie wie co jest przyczyną tego piszczenia .

Myśle że pora na zmiane mechanika ....

Może wy wpadniecie jeszcze na jakąś rade dla mnie ...

Bardzo dziękuje.
    dawid_188
    Nowicjusz

11 Lip 2008, 14:47

Jeśli piszczenie występuje tylko na nierównościach, to może wjedź na trzepak na stacji diagnostycznej i wtedy posłuchaj, skąd to dobiega. Może masz po prostu poluzowaną jakąś metalową część pod maską i stąd ten odgłos. Na trzepaku, z podniesioną maską, może dojdziesz, o co chodzi.
    pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
    kubik
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jak producenci zarabiają na częściach
      Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

01 Paź 2008, 16:56

Witam wszystkich ponownie !

Zapomniałem napisać o tym że mój problem już znikł !!!

Powodem były jednak AMORTYZATORY !!!

Były Polskiej firmy Hart , radze ich nie kupowac wymieniałem je 3 razy i wszystkie piszczaly, postanowiłem że dołoże i kupie lepsze amortyzatory za 250 zł za sztuke najlepsze jakie były i pomogło !!!

Więc rada na przyszłośc lepiej dołożyć troszke więcej pieniędze a nie słyszeć piszczenia !! Smile

Wasze rady były równiez pomocne !!!

Dziękuje i pozdrawiam
    dawid_188
    Nowicjusz

01 Paź 2008, 21:15

według mnie nie piszczały amortyzatory tylko drązek stabilizatora na gumowych poduszkach a wymiana amoryzatorów nie pomoze na długo
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy