Odpala raz na kilkadziesiąt razy po przekręceniu kluczyka

28 Paź 2021, 21:55

Witajcie, mam nietypowy problem, którym nie dali radę podołać 2 dwaj mechanicy.. Autko Seat Ibiza 6l 1.8T 2004r. Od jakiegoś czasu coraz częściej po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki pojawiał się problem z ponownym odpaleniem. Gdy nie chciał odpalić, nie było połączenia z komputerem, pompa paliwa nie ruszała ani nie pojawiał się check(gdy ma zamiar odpalić to się świeci, błąd od czujnika ABS więc niema zadnego znaczenia przy odpalaniu, kasowanie ich tez nic nie dało). Na początku wystarczyło przekręcić kilka razy kluczyk i odpalało, ale z czasem trzeba wykonac coraz więcej powtórzeń, ostatnio odpalenie zajęło mi godzine :x Żółta ikona immobilizera(kluczyk) nie miga, paliwo jest.. Jak już odpali to nie faluje na obrotach, normalnie się wkręca, nie ma wypadania zapłonów, pracuje jak najbardziej normalnie.

Macie może jakieś pomysły?
miki2282
Obserwowany

28 Paź 2021, 21:59

Odrazu nasuwa się problem z kostką stacyjki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Paź 2021, 22:04

Myślisz, że to może być kostka? Czasami odpala kilka razy pod rząd bez najmniejszego problemu, a czasami właśnie tak jak pisałem
miki2282
Obserwowany

29 Paź 2021, 06:21

Myślę ze to bardzo prawdopodobne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2021, 07:56

Podziwiam za brak reakcji gdy wiedziałeś od dłuższego czasu, że stacyjka nie łapie :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Lis 2021, 07:32

Pewnie zimny zapala ,a ciepły nie zapala... :naughty:
Jak dla mnie kostka stacyjki ale tylko kiedy masz tam tak, że po przekręceniu nie kreci rozrusznik!!
:)

Jeśli za to po przekręceniu stacyjki rozrusznik kręci ale auto nie zapala ,to winowajcy są dwaj.
Jeden to zaczynający się psuć czujnik położenia wału. Tutaj tylko wymiana. Jest to czynność prosta i tania. Wszystko jest na wierzchu,1 śrubka i kostka do odpięcia.

Jednak ja tutaj stawiam na pompę paliwa.
Ona ma w sobie takie ... zużywające się szczotki.
Spróbuj w momencie jak nie zapala podnieść tylną kanapę ,rozkręcić zaślepkę i popukać w nią jakimś drewnianym trzonkiem. Można też dechą postukać od spodu w bak.
Najlepiej jednak zdjąć wężyk paliwowy od spodu przy filtrze (najlepiej PRZED filtrem ten co idzie od baku bo sam filtr może być zasyfiały). jak będzie wisiał pod autem przy tylnym kole ,to idź i zakręć rozrusznikiem. jeśli na ziemię popsika benzyna ,to pompa działa ,jeśli nic nie wyleci to pompa nie podaje paliwa i ona jest do wymiany.

Od razu napisze ci ,że nie warto rozbierać starej pompy ,tylko kupić nową z koszem i pływakiem. Rożnica 60 zł a nie ma kilku godzin roboty i niepewności co do działania po poskładaniu. W warsztacie i tak by doliczyli 100 za rozbiórkę.
Lepiej samemu ją wymienić razem z tym koszem (oczywiście jak u ciebie jest pod tylną kanapą). 40 minut roboty wymiana takiej pompy...
Trzy śrubki ,wtyczka do przepięcia i 2 wężyki..

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wyprawa na narty: jak się do niej przygotować?
    Rodzinna wyprawa na narty może okazać się wspaniałą przygodą. Im więcej śniegu, im nowocześniejsze wyciągi i piękniejsza okolica – tym więcej wspaniałych wspomnień z takiego wyjazdu. By móc jednak korzystać z ...

03 Lis 2021, 08:36

Artur nie wiem czy przeczytałeś dobrze temat.... Logiczne jest ze pompa chodzić nie będzie jak sterownik nie ma napięcia.
artur73 napisał(a):Jak dla mnie kostka stacyjki ale tylko kiedy masz tam tak, że po przekręceniu nie kreci rozrusznik!!
no i tu jesteś w błędzie, od zasilania komputera masz pozycje 1 a pozycje 2 od rozrusznika, jak nie łączy na 1 stuku to i zasilania nie ma.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lis 2021, 14:17

Kao napisał(a): od zasilania komputera masz pozycje 1 a pozycje 2 od rozrusznika

Możliwe że przeleciałem nad tym do porządku dziennego ale coś mi się zdaje ,że kolega miki być może nie do końca sprecyzował stan faktyczny kolejności usterki. Może poczekajmy co napisze..? ok? Niech doprecyzuje. oczywiście masz rację z kolejnością. Najpierw prąd i moduł ,później podzespoły.
Ciekawy jestem czy jak miki otwiera drzwi kierowcy bez włożonego kluczyka w stacyjkę , to czy wstępnie słyszy dźwięk pompy. U mnie w grupie VW z 2003 tak własnie jest. Otwieram i na 2 sekundy słyszę dźwięk od pompy.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Lis 2021, 15:13

Jaka pompa skoro autor jasno napisał, że przy takiej nieudanej próbie nawet Check się nie pali na zegarach.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

03 Lis 2021, 15:33

Moim zdaniem stacyjka lub jakiś przekaźnik zawiesza się ale bardziej tu wszystko wskazuje na stacyjkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35