Passat b6 1.9 TDI BKC ma problem z odpaleniem

12 Paź 2021, 13:31

Witam mój passat b6 1.9tdi BKC ma problem z odpalaniem, filtr paliwa ostatnio był wymieniany u mechanika. Samochód dalej po dłuższym postoju ciężko pali. Mechanik stwierdził że to będą pompowtryski lecz silnik ani nie szarpie podczas jazdy, obroty także nie skaczą. Stwierdziłem że sprawdzę wężyki i zobaczyłem że wężyk od pompy vacum jest tłusty i czarny z sadzy jak na załączonym obrazku czy to będzie uszkodzenie pompy vacum że samochód się zapowietrza i nie odpala?
KiPassb6
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 1.9 TDI 105KM BKC
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Paź 2021, 09:52

Jeżeli faktycznie problem z odpalaniem powstaje tylko po dłuższym postoju to warto sprawdzić czy układ paliwa nie zapowietrza się.

KiPassb6 napisał(a):Mechanik stwierdził że to będą pompowtryski lecz silnik ani nie szarpie podczas jazdy, obroty także nie skaczą.
Sprawdzał je czy tylko tak sobie powiedział. Przyczyny poblemów z odpalaniem po dłuższym postoju mogą być różne i należy je po kolei eliminować. Warto podłączyć się z komputerem i popatrzeć na parametry z czujników przed startem zimnego silnika itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak wytatuować samochód? Nietypowy poradnik
    Kiedy przychodzi czas, by stworzyć pierwszy w historii wytatuowany samochód, nie ma czasu na kompromisy. Symetryczny wzór nad tylnym zderzakiem, niewielki symbol nad kołem czy napis widoczny tylko dla wybranych ...