Odpalanie samochodu na popych - jak to zrobić?

10 Sty 2024, 19:26

Jak dokładanie odpalić na popych. Jest to samochód na benzynie. Czy tylko operuje się sprzęgłem? Czy gazu też trzeba użyć?
katan1231
Nowicjusz

• 10 Sty 2024, 20:09

Gazu nie trzeba dodawać, rozpędzasz auto sprzęgło 2 bieg, puszczasz sprzęgło dosłownie na chwilę a gdy zapali odrazu je wcisnąć spowrotem, to tak po krótce.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Sty 2024, 00:03

a kluczyk przekręcić w stacyjce, to trzeba na samym początku czy w czasie popychania?
    katan1231
    Nowicjusz

11 Sty 2024, 07:27

katan1231 napisał(a):kluczyk przekręcić w stacyjce, to trzeba na samym początku czy w czasie popychania?

Tak. Wsiadasz i przekręcasz potem Cię ktoś pcha. Jak ma mało siły to możesz użyć 3biegu jak jest Pudzianem to używasz 2ki czyli sprzęgło wbijasz bieg i po rozpędzeniu puszczasz sprzęgło.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

11 Sty 2024, 22:42

dodam czym wyższy bieg tym lepiej ...aczkolwiek 20 lat temu to ja poloneza na wstecznym odpalałem :lol: i najlepiej mi zaskakiwał :lol: ale bywały przypadki że przeskakiwały paski rozrządu na takich odpalaniach , w epoce fiatów, maluchów i polonezów odpalanie na pych to był porządek dzienny. :lol:
    toyman40
    Stały forumowicz

12 Sty 2024, 10:01

toyman40 napisał(a):dodam czym wyższy bieg tym lepiej ...
    że jak? Albo się kolega pomylił albo plecie głupoty, wysokie biegi to 6-5-4 a niskie to 1-2 nie jesteś w stanie odpalić auta na pych no 4 czy 5 biegiem, trzecim to już trzeba dobrze napędzać auto, to też zależy czy diesel czy benzyna, dla diesla ta prędkość musi być wyższa niż w przypadku benzyny
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Hybrydowy Yaris hatchback
      Wraz z premierą Yarisa czwartej generacji rozpoczyna się nowa epoka dla tego modelu. Nowy hatchback to na tle poprzednich generacji prawdziwa rewolucja. Jednocześnie jednak świetnie się wpisuje w historię miejskiej Toyoty. ...

12 Sty 2024, 10:16

Tylko po co tak kombinować wystarczy wbić dwójkę i odpowiednio rozpędzić samochód przed puszczeniem sprzęgła. Warto tu wspomnieć że ogólnie takie odpalanie nie jest mocno wskazane dla silnika.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Sty 2024, 20:38

Kao napisał(a):że jak? Albo się kolega pomylił albo plecie głupoty

nie no chodziło mi o to żeby na 1 biegu nie odpalać, na minimum 2 , najlepiej na 3 jak ktoś da radę
    toyman40
    Stały forumowicz