Odpowiedzialność za fuszerkę

03 Wrz 2007, 15:31

W moim samochodzie doszło do rozerwania kolektora ssącego i obudowy filtra powietrza w wyniku zastosowania nieprawidłowej instalacji LPG. Przed zamontowaniem instalacji byłem zapewniany przez monterów, iż proponowana mnie instalacja zasilania gazem propan-butan jest odpowiednia, pracuje poprawnie. Mam pytanie, w jaki sposób mogę dochodzić pokrycia kosztów naprawy i wymontowania wadliwej instalacji?
Z góry dziękuję za pomoc.
Yeremi
Nowicjusz

04 Wrz 2007, 09:18

Najpierw musisz pojechać do gaziarzy i przedstawić im sytuację.Jak będą się wypierać winy,a ich wina jest oczywista,to pozostaje ci wygrana sprawa w sądzie.Najprawdopodobniej bedzie powołany technik rzeczoznawca,który określi dokładnie co było powodem rozerwania kolektora - czy zły rodzaj instalacji,czy źle wyregulowana instalacja.
Ty,jako klient,nie masz obowiązku znać się na tych instalacjach i nie masz obowiązku wiedzieć,jaką instalację powinni ci założyc.To oni muszą to wiedzieć i ich obowiązkiem jest założenie instalacji i jej wyregulowanie tak,żeby silnik pracował bez problemu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...