Odstąpienie od umowy.

31 Sie 2010, 17:58

No zakup samochodu to istna bomba zegarowa. Kupiłam samochód w rozliczeniu oddałam swój stary plus dopłatę. Dziś nabywca mi dzwoni, że był u mechanika i coś tam poważnego wykryli o czym ja go nie poinformowałam. Twierdzi, że go oszukałam. Ja nie znam się na samochodach a zamianę sam nabywca mi zaproponował, określając jej warunki. Ja na nie przystałam. Nabywca był poinformowany, że ja w mój samochód nie inwestowałam, robiłam tylko to co koniecznie niezbędne. On wystawił fakture vat marża na swój, na mój była umowa cywilnoprawna. Ja nie wiedziałam o usterce i zaproponowałam mu odstąpienie od umowy skoro czuje się oszukany. Po prostu pozamieniamy się z powrotem dokumentami skoro nikt jeszcze niczego nie przerejestrował. I tyle. Nie wiem tylko jak wycofać fakturę vat. Ona ma księgową więc pewnie mu podpowie. Ja chciałabym też to wiedzieć. Może ktoś mi podpowie?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna

31 Sie 2010, 20:26

czy w umowie cywilnoprawnej byl zapis ze stan techniczny auta jest znany nabywcy? przewaznie w umowach jest taki paragraf i wtedy nie moze ci nic zrobic jesli sie nie zgodzisz na odstapienie od umowy
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

31 Sie 2010, 21:30

Nabywca to człowiek, który handluje samochodami. Ja mu sprzedałam moj stary samochód, a on mi sprzedał swój - tez używany. Była to klasyczna zamiana, ale z dwoma odrębnymi umowami. Tak sobie życzył mój kontrahent. Dziś ten człowiek mi zarzuca, że ja, totalny laik, zataiłam stan samochodu. Jak można zataić coś o czym sie nie ma specjalnie pojęcia? Ja chętnie odstapię od tej zamiany i wrócę z nim do punktu wyjścia - skoro czuje się oszukany to niech mi odda moj samochod i dopłatę, a ja mu oddam jego. Nie chcę mieć czyjejś, nawet wyimaginowanej, krzywdy na sumieniu. To mu zaproponowałam. Chodzi tylko o to czy tak mogę i co powinnam zrobić oprócz ustnego oświadczenia. On mi mówi, że nie może anulować faktury. No nie wiem... chyba w takim przypadku można to zrobić. Ja nawet do US mogę iść złożyć oświadczenie, gdyby umowa rzeczywiście została anulowana. Tak mu zaproponowalam. Miał dzwonić. Nie dzwoni.
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Wrz 2010, 06:37

czyli jednym slowem probuje cie naciagnac
wiec uwazaj na niego

skoro nie moze anulowac faktury to pewnie mysli ze cie naciagnie na to ze mu oddasz pieniadze a on ci zostawi to twoje auto i nie bedzie to wtedy wymiana a tylko kupisz sobie drugie auto

jesli juz przyjdzie do tego odstapienia to wez ze soba kogos ze znajomych kolegow zeby obejrzal spowrotem to twoje auto i dowiedzial sie co jest wg sprzedawcy uszkodzone bo moze sie okazac ze on cos sknocil a teraz chce to zwalic na twoja wine
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

01 Wrz 2010, 19:57

Handlarz a nie wie co kupił? Niech nie będzie śmieszny. Nie zgadzaj się na odkręcenie tego interesu!!! Co do faktury - oryginał mu oddajesz a on go podrze razem z kopią. US jeszcze się o waszej transakcji nie dowiedział (no chyba, że to było rok temu ale to tym bardziej niech się handlarzyna buja).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Wrz 2010, 20:20

Po prostu sama już w to nie wierze...
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...