Odszkodowanie za dziury w jezdni?

19 Lip 2006, 00:32

Nasze samochody zużywają się o wiele szybciej, gdy jeździmy po marnych nawierzchniach. Elementy zawieszenia, wymieniane normalnie po 10 latach w Polsce trzeba wymieniac już po 2-3 latach. Za zużyte podzespoły ciężko jest uzyskac odszkodowanie, ponieważ korzystamy z dróg, których właścicielami są różne podmioty i często graniczy z cudem udowodnienie, kto w jakim stopniu jest odpowiedzialny za uszkodzenie. Ale jeśli wpadając w dziurę, uszkodzimy oponę, felgę, lub zniszczymy zawieszenie, należy starać się o odszkodowanie.
Może ktoś wie jak dokonać tego wyczynu?
Robik

19 Lip 2006, 11:31

Jesli owa dziura byla oznakowana,nie masz prawa do odszkodowania,jesli nie,to w takim wypadku w chwili tego zdarzenia powinienes wezwac Policje,aby dokonac adnotacji,ktore beda postawa do ewentualnego odszkodowania.Bez tej adnotacji bedzie ciezko cokolwiek zrobic.A z takim papierkiem to mi sie wydaje,ze chyba do UMiG,ale tego nie jestem pewna.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

06 Mar 2007, 15:05

I obowiązkowo należy zrobic zdjęcie dziury. Wydaje mi się, że potem trzeba się udać do GDDKiA po odszkodowanie.
Baltak
Nowicjusz

13 Kwi 2007, 21:15

I tutaj Baltak masz rację. Również tak słyszałem w TVN turbo
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

28 Kwi 2007, 23:25

Moja dziewczyna jechała kiedyś moim autem do gdańska i zaraz za słupskiem wpadła w dziurę, z tego względu że było ciemno to nie spostrzegła że uszkodzeniu uległo przednie lewe koło, a dokładniej felga gdyż sie chamsko wgniotła. Po powrocie do domu następnego dnia poszedłem na dół do garażu a samochód stał na całkowitym kapciu i zaczęło sie szukanie dlaczego. Napompowałem laczka i na wulkanizacje i tam dopiero ukazało sie uszkodzenie felgi nie szło zrobić. Zostało to zgłoszone, niestety gdy pojechaliśmy następnego dnia sfotografować dziurę już jej nie było tylko świeża łata :p Ale mimo tak trudno wyglądającej sprawy dostaliśmy odszkodowanie od DiM Słupsk
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...
    Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...