Strefa zamieszkania jak to jest?

26 Kwi 2007, 17:53

Witam. Pewnego pieknego popołudnia jechałem z bratem (on kierował) W strefIe zamieszkania przez skrzyzowanie:

| dfgdfg |
| dfgdfg |
| dfgdfg |
| fdgsdfgff ________
|
| fgdfgdfgdg ktoś
| fdgsdfgs ________
| ^ dfgdfg |
| | dfgdfg |
| mY dfgdfg |
| dfgdfg |

nie zwracajcie uwagi na te znaki (poprostu linie nie chciały się rozdzielić )

PROSTO JAK WIDAć NA RYSUNKU no i nagle bach w bok koleś przywalił nam - z naszej winy jak sie okazało (sprawa załatwiona na miejscu). Ale pozniej po opowiedzeniu historii znajomym - kierowcom - kazdy powiedzial ze jestem głupi - i ze to my mieliśmy pierwszeństwo - ale jakim cudem? fakt każdy jezdi tam nie patrzac w prawą stronę - wiec sam już nie wiem. Jeżeli wjezdzam w strefę i jest tam wiele nieoznakowanych skrzyżowań to kto ma pierwszeństwo? czy muszą być znaki czy obowiązuje zasada prawej ręki?
roszej
Nowicjusz

27 Kwi 2007, 00:37

Jeśli nie ma znaków są to skrzyżowania równorzędne, i tu obowiązuje zasada prawej strony(nadjeżdżający z prawej ma pierszeństwo przejazdu), z tego co widzę z twojego rysunku on miał ciebie po lewej a ty go miałeś po prawej stronie więc, jak wynika z przedstawionych faktów było to wymuszenie pierszeństwa przez twojego brata,które zakończyło sie kolizją(a wystarczyło sie zatrzymać).
Na strefie zamieszkania obowiązuje prędkość do 20km/h, parkowanie tylko w dozwolonych miejscach itp... A na skrzyżowaniach na tym terenie stosuje sie już normalne przepisy, czyli zasada prawej strony jeżeli znaki tego nie regulują.
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

28 Kwi 2007, 02:49

Dosyć nieyraźny ten rysunek, ale niestety wygląda na to że wymusiliście pierwszeństwo przejazdu. Oby już nigdy takich wpadek.
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

28 Kwi 2007, 12:56

bez obrazy...ale wymuszenie pierszństwa to chyba najgorsze co może być...kosztuje 500zł i 10pkt
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

28 Kwi 2007, 13:43

misiekemeryt160 napisał(a):bez obrazy...ale wymuszenie pierszństwa to chyba najgorsze co może być...kosztuje 500zł i 10pkt
Wystarczy pojechać do Holandii i tam troszkę pojeździć,to wtedy byś miał wymuszania pierwszeństwa powyżej uszu. :mrgreen:
Generalnie to ja też bardzo nie lubię wymuszania pierwszeństwa,tymbardziej wtedy,gdy facet widzi,że kobieta,to myśli,że przed nią zdąży. :evil:
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak to będzie obowiązek, a nie zalecenie!
    Zauważyłem, że rząd planuje kolejną poprawkę w przepisach regulujących jazdę na suwak. Obecnie widząc taki znak jest to jedynie zalecenie którego powinni trzymać się kierowcy. Ma to się zmienić na obowiązek i wtedy ...
    Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...