Strefa zamieszkania jak to jest?

26 Kwi 2007, 17:53

Witam. Pewnego pieknego popołudnia jechałem z bratem (on kierował) W strefIe zamieszkania przez skrzyzowanie:

| dfgdfg |
| dfgdfg |
| dfgdfg |
| fdgsdfgff ________
|
| fgdfgdfgdg ktoś
| fdgsdfgs ________
| ^ dfgdfg |
| | dfgdfg |
| mY dfgdfg |
| dfgdfg |

nie zwracajcie uwagi na te znaki (poprostu linie nie chciały się rozdzielić )

PROSTO JAK WIDAć NA RYSUNKU no i nagle bach w bok koleś przywalił nam - z naszej winy jak sie okazało (sprawa załatwiona na miejscu). Ale pozniej po opowiedzeniu historii znajomym - kierowcom - kazdy powiedzial ze jestem głupi - i ze to my mieliśmy pierwszeństwo - ale jakim cudem? fakt każdy jezdi tam nie patrzac w prawą stronę - wiec sam już nie wiem. Jeżeli wjezdzam w strefę i jest tam wiele nieoznakowanych skrzyżowań to kto ma pierwszeństwo? czy muszą być znaki czy obowiązuje zasada prawej ręki?
roszej
Nowicjusz

27 Kwi 2007, 00:37

Jeśli nie ma znaków są to skrzyżowania równorzędne, i tu obowiązuje zasada prawej strony(nadjeżdżający z prawej ma pierszeństwo przejazdu), z tego co widzę z twojego rysunku on miał ciebie po lewej a ty go miałeś po prawej stronie więc, jak wynika z przedstawionych faktów było to wymuszenie pierszeństwa przez twojego brata,które zakończyło sie kolizją(a wystarczyło sie zatrzymać).
Na strefie zamieszkania obowiązuje prędkość do 20km/h, parkowanie tylko w dozwolonych miejscach itp... A na skrzyżowaniach na tym terenie stosuje sie już normalne przepisy, czyli zasada prawej strony jeżeli znaki tego nie regulują.
Nie chcesz płacić mandatów kup CB.
161BD101
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

28 Kwi 2007, 02:49

Dosyć nieyraźny ten rysunek, ale niestety wygląda na to że wymusiliście pierwszeństwo przejazdu. Oby już nigdy takich wpadek.
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

28 Kwi 2007, 12:56

bez obrazy...ale wymuszenie pierszństwa to chyba najgorsze co może być...kosztuje 500zł i 10pkt
ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
misiekemeryt160
Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

28 Kwi 2007, 13:43

misiekemeryt160 napisał(a):bez obrazy...ale wymuszenie pierszństwa to chyba najgorsze co może być...kosztuje 500zł i 10pkt
Wystarczy pojechać do Holandii i tam troszkę pojeździć,to wtedy byś miał wymuszania pierwszeństwa powyżej uszu. :mrgreen:
Generalnie to ja też bardzo nie lubię wymuszania pierwszeństwa,tymbardziej wtedy,gdy facet widzi,że kobieta,to myśli,że przed nią zdąży. :evil:
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...