Odszkodowanie za wypadek

11 Lut 2022, 21:14

Ostatnio w służbowym aucie miałem kolizję. Pani wymusiła pierwszeństwo i uderzyła w mój samochód. Okazało się że miała 2.5 promila alkoholu...

Wezwałem policję , wszystko zrobili co trzeba i złożyłem potem zeznania ma komisariacie.

Nie stało mi się nic ale dziś w pracy jedna osoba zastanawiała się czy przypadkiem nie mogę ubiegać się o odszkodowanie od ubezpieczyciela tamtej osoby za stres i bycie poszkodowanym w zdarzeniu drogowym.

Czy coś takiego faktycznie istnieje ? Jeśli tak to jak się za to zabrać ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Lut 2022, 21:22

Jeżeli byś odniósł jakieś obrażenia, trafił do szpitala na obserwację to coś mógłbyś tam się starać ale z praktyki wiem że to kopanie się z koniem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lut 2022, 21:03

ineedl napisał(a):Nie stało mi się nic ale dziś w pracy jedna osoba zastanawiała się czy przypadkiem nie mogę ubiegać się o odszkodowanie od ubezpieczyciela tamtej osoby za stres i bycie poszkodowanym w zdarzeniu drogowym.

Za stres na pewno nie dostaniesz odszkodowania. Ubezpieczyciele musieliby wypłacać odszkodowanie za stres przy każdej, nawet najmniejszej kolizji...Natomiast nie wiem, co rozumiesz przez "bycie poszkodowanym"? Piszesz, że nic ci się nie stało, nic cię nie boli, w szpitalu nie byłeś, bo nie było potrzeby. A jeżeli zostało uszkodzone twoje auto to ubezpieczyciel sprawcy zapłaci za naprawę tych szkód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lut 2022, 21:06

ineedl napisał(a):czy przypadkiem nie mogę ubiegać się o odszkodowanie od ubezpieczyciela tamtej osoby za stres
swoją drogą ja musze pracować z takimi debilami że powinni mi odrazu rente dać z tego tytułu :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...