Jak kupić w Polsce vana na eksport do UK

08 Lut 2022, 02:10

Witam,

Mieszkam na stałe w UK i chcę kupić w Polsce vana i przywieźć go i zarejestrować w UK. Z tego co słyszałem jest możliwość wystawienia tzw faktury VAT 0, gdzie z racji wywożenia samochodu za granicę nie muszę opłacać VATu w Polsce, natomiast uiszczam tę opłatę wwożąc samochód na teren UK.

O ile się orientuję nie pobierane jest także cło (przez stronę brytyjską) z racji umów z Unią.

Jeśli ktoś przechodził podobną procedurę, proszę o podpowiedź jak to wygląda. Jakie dokumenty są wymagane po stronie polskiej, jak i angielskiej.

Będę wdzięczny za wszelkie info w tym temacie. Pozdrawiam.
Lith
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

08 Lut 2022, 17:23

Przede wszystkim muszą być 2 podmioty z EU NIPEm, i oczywiście firmy Vatowskie,
Wtedy polska firma wystawia fakturę vat 0% na podmiot zagraniczny,
no i tao z grubsza tyle, z tym że oczywiście trzeba znaleźć przede wszystkim takie auto i firmę z możliwością wystawienia takiej faktury, bo nie wszystkie auta się na to kwalifikują.
toyman40
Stały forumowicz

08 Lut 2022, 17:48

Dziękuję za odpowiedź! :ok:

Osoba sprzedająca samochód jest w stanie wystawić taką fakturę VAT 0%, natomiast ja jestem osobą prywatną. Co nie zmienia faktu, że i tak oczywiście muszę zapłacić VAT w UK. Czy w takim przypadku da się to zrobić?
Lith
Nowicjusz

09 Lut 2022, 21:55

Nie tak się nie da,
Nie można wystawiać faktury 0% vat bezpośrednio na klienta indywidualnego, to nie jest zgodne z prawem.żadna legalna firma na to Ci się nie zgodzi.
Musi być transakcja firma-firma.
Wtedy ta firma w UK płaci VAT w swoim kraju.
Natomiast jeżeli chcesz kupić jako indywidualny odbiorca to płacisz brutto w Polsce i w UK nie płacisz żadnego podatku.
Nie rozumiem po co inaczej chcesz kombinować ?
toyman40
Stały forumowicz

10 Lut 2022, 04:25

Bo jeżeli zapłacę w PL brutto, to przy imporcie do UK zapłacę VAT ponownie, z tytułu importu. Nie jestem pewien, być może jest wtedy możliwość odzyskania VAT zapłaconego w Polsce. Jeśli nie, to czeka mnie opłata VAT dwa razy. Wtedy to w ogóle rzecz jasna nie ma sensu.

Dzięki raz jeszcze za odpowiedź! :ok:
Lith
Nowicjusz

10 Lut 2022, 21:22

Lith napisał(a):Bo jeżeli zapłacę w PL brutto, to przy imporcie do UK zapłacę VAT ponownie, z tytułu importu.

to po co Ci takie auto , kup na miejscu w UK

Lith napisał(a):Nie jestem pewien, być może jest wtedy możliwość odzyskania VAT zapłaconego w Polsce.

Legalnie nie bardzo, jakim sposobem polski urząd skarbowy odda Ci wpłacony należny VAT ?
To tak jakbyś poszedł do biedronki , kupił piwo , wywiózł do UK i zadzwonił do polskiego US i halo proszę mi oddać VAT od tego piwa bo wywiozłem go do UK :lol: Prywatnie tego się nie da zrobić, na firmy wEU Nipem Tak
Lith napisał(a):Jeśli nie, to czeka mnie opłata VAT dwa razy. Wtedy to w ogóle rzecz jasna nie ma sensu.

To zostaje tylko transakcja Firma- firma
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...

11 Lut 2022, 13:47

Dziękuję za złośliwości. Myślałem że takie fora istnieją po to, żeby ludzie sobie wzajemnie pomagali i dzielili się wiedzą. Być może się myliłem.
Ponoć nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi... Od wielu lat mieszkam w UK i trochę nie przyzwyczajony jestem do tego typu zachowań.

Tutaj w UK ludzie wydają się być zdecydowanie bardziej przyjaźni...
Lith
Nowicjusz

11 Lut 2022, 20:06

ale jakie złośliwości, napisałem Ci że będzie kłopot żeby tak zrobić jak Tobie się wydaje... przynajmniej w legalny sposób się nie da,
ale akurat UK jest słynna z karuzel Vatowskich bo byli w tym pierwsi tak więc można to zapewne zrobić na patencie. :lol:
toyman40
Stały forumowicz