Odwołanie od decyzji PZU

20 Gru 2010, 22:12

Witam,

Tydzień temu miałem małą stłuczkę moją Corsą D (2007r). Zderzyłem się czołowo z sarną....sarna uciekła, a mi została szkoda (rozbity zderzak, reflektor, błotnik). Zgłosiłem szkodę z AC. Rzeczoznawca dziś przyszedł i wycenił szkodę na bagatela 2 tys zł. Gdzie Np. za nowy reflektor (mam w AC zaznaczone że będą reperować na oryginalnych częściach) policzył 250 zł podczas gdy oryginał kosztuje 700-800 zł. Wszystkie pozostałe elementy zostały zaniżone podobnie.

Owszem w tych pieniądzach można to naprawić u jakiegoś ciułacza w dziupli, ale nie o to chodzi....

Czy można się w jakiś sposób od tego kosztorysu odwołać aby dostać "rzeczywistą" kwotą na jaką został pojazd uszkodzony?

Jakie są jeszcze inne opcje aby naprawić auto naprawdę dobrze....?

Z góry dzięki za pomoc....

Pozdrawiam,
Tomek
BLANCORN
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków / Bieruń

21 Gru 2010, 11:48

wybrać wariant bezgotówkowy.(czyli szkoda zostanie naprawiona w warsztacie.)
lub napisać odwołanie.przedstawić kosztorys od serwisu opla.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

21 Gru 2010, 15:21

Kosztorysów to sobie przedstawiać możesz milion a i tak wypłacą po swojemu. Masz nowe auto oddaj je do ASO na naprawę bezgotówkową i po kłopocie. A jak chcesz zarobić (czyli dostać do ręki kasę jak za naprawę w ASO a zrobić u mietka za 500 zł) to czeka Cię sprawa w sądzie :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Gru 2010, 13:03

Hymm a może spróbuj jeszcze raz ?
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

27 Sty 2011, 12:52

Zdecydowanie polecam naprawę w ASO, Ciebie to i tak nic nie kosztuje.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

27 Sty 2011, 14:31

Ta wycena nie jest zobowiązująca. Oni wyceniają na podstawie programu Eurotax jak dobrze pamiętam. I zawsze, w każej firmie ubezpieczeniowej, niezależnie czy to jest OC czy AC, to ceny za naprawę są zawsze zaniżone - głównie zaniżone są roboczogodziny. Co do cześci ( np. ten reflektor ), to musisz spojrzeć w warunki umowy, na jakich cześciach auto ma być naprawiane. Najcześciej pisze, że na częściach zastępczych, a jak na oryginalnych to jest z kolei dopłata do AC przy zawieraniu umowy. Najlepiej jak szkody są duże, to naprawić auto w sieci warsztatów PZU - PZU ma jak dobrze pamiętam własną sieć naprawczą. Ewentualnie można naprawić gdzieś indziej, ale jak wspomniano wyżej bezgotówkowo. Wówczas z PZU rozlicza się warsztat. Warto też sprawdzić w warunkach umowy, czy czasami korzystając z sieci warsztaów PZU nie nalezy ci się na czas naprawy samochód zastępczy. To zazwyczaj wynika z rodzaju AC.
Tak więc musisz najpierw dokładnie przeczytać warunki umowy AC. Jest tam też napisane napewno na jakich zasadach jest wyceniana naprawa. Czasami niska wycena naprawy jest korzystna, ponieważ chyba wszystkie ubezpieczalnie przy AC podją szkodę całkowitą przy 70% wartości rynkowej samochodu. A wartość ta jest dość sporo zaniżona. Więc z tym też czasami warto uważać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2011, 11:45

Wszystko masz w OWU, jak go nie masz to ściągnij z sieci i sprawdź dokłądnie co ci przysługuje, co nie i wtedy latwiej Ci będzie podjąc decyzję o jak najkorzystniejszym dla Ciebie rozwiązaniu.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

24 Lut 2011, 20:16

Zawsze wszystko się rozbija o to, co zostało zapisane w umowie. Bo to przecież jest najważniejsze
kropek
Nowicjusz

Miejscowość: z kartki

05 Mar 2011, 11:54

No niestety niektórzy traktują umowy o OC i AC jak nie potrzebny papierek :P
griff
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa