Odwołanie się w sprawie mandatu

04 Lis 2008, 17:13

Witam serdecznie:) Mam takie jedno pytanko. Wczoraj przyszło mi do domu zdjecie zrobione z fotoradaru. Złamanie przepisu miało miejsce 18.07.2008roku . Czy moge uniknac w jakis sposob kary?? np odwolac sie od mandatu lub cos podobnego z gory dziekuje za informacje
janczes90
Nowicjusz

04 Lis 2008, 18:22

Jeżeli fotoradar zrobił zdjęcie,to oznacza to,że przekroczyłeś dopuszczalną prędkość na tym odcinku jezdni,gdzie był ów fotoradar.Nie rozumiem więc,na jakiej podstawie chcesz się odwołać od tego mandatu?Kara jest nieunikniona.Owszem,możesz się odwołać od mandatu,a raczej od sposobu w jaki ta sprawa jest załatwiana,ponieważ po tym czasie nie powinno ci przyjść do domu zdjęcie z fotoradaru,tylko od razu wezwanie do Sądu Grodzkiego,ponieważ jak się nie mylę minął termin załatwiena sprawy jako mandat i powinno być wezwanie do własnie Sądu Grodzkiego.
Tak więc mżesz się cieszyć,że to tylko bedzie postępowanie mandatowe,a nie sądowe.Ale mandat i tak dostanieszs.W Sądzie Grodzkim mógłbyś dostać nawet większy.
Oczywiście możesz potraktować to "po służbowemu" i nie reagować na to zdjęcie - wszak wobec przepisaów nie powinieneś dostać mandatu,a raczej nie powinieneś odbierać listu z tym zdjęciem.No ale jak już podpisałes i odebrałeś...Ale tak czy inaczej po jakimś czasie przyjdzie ci wezwanie do Sądu Grodzkiego - Straż Miejska i policja najpierw traktują sprawę łagodnie,czyli występują w postępowaniu mandatowym,chcąć iść klientowi na rękę..Dopiero jak delikwent nie chce się dostosunkować,to kierują sprawę do sądu.
Natomiast sam mandat ulega przedawnieniu po 3 latach od daty jego ujawnienia(chyba,że coś się zmieniło,ale ja o niczym nie słyszałem).
No cóż - jak się szaleje,to trzeba za to płacić :cry: Z całą pewnością ten fotoradar,a w dodatku pełny,a nie atrapa na darmo tam nie stał...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lis 2008, 21:18

Jeżeli na zdjęciu nie da się jednoznacznie zweryfikować kierowcy (tzn. jego twarzy) możesz wypierać się, że to nie Ty jechałeś autem. Możesz zatem zepchnąć winę na kogoś innego. Ma to sens wtedy jeżeli robi Ci się ciasno z punktami i dobijasz do 24 oczek.

Ale warunkiem jest to, że musisz znaleźć frajera, który ten mandat na siebie weźmie. Jeżeli nie wskażesz innego kierowcy, a osoba ta nie przyzna się do winy, to niestety jako właściciel auta musisz wybulić mandacik.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lis 2008, 20:58

A mi przyszło zdjęcie po prawie 4 miesiącach i też zastanawiam się co z tym zrobić. Twarz jest dość niewyraźna i nie jest jednoznaczne czy to ja. Chyba podam że był to jakiś "znajomy" z zagranicy a najlepiej z poza UE. Mandat będę musiał zapłacić, ale może uda mi się uniknąć punktów bo jeśli nie to robi się już "ciasno" :oops:
Voytheck
Nowicjusz

28 Lis 2008, 18:56

Nie pokombinujesz w ten sposób -jeżeli wskażesz sprawcę,to on będzie musiał zapłacić mandat.Jeżeli jest to osoba z poza UE,bądz gdzieś spod końca świata,to policja będzie miała problem,bo będzie musiała odszukać sprawcę,i wysłać do niego mandat.On może nie przyjąc itd,itd i sprawa może się przedawnić..Ale nie możesz podać fałszywych danych,bo policja to sprawdzi,czy osoba podana przez ciebie istnieje.Jeżeli okaże się,że podałeś fałszywe dane,czyli złożyłeś fałszywe zeznania,to będzie prokurator...Niemiła sprawa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2008, 22:32

Jeżeli ma znajomego np. w Niemczech, to nie widzę problemu. Dane podajesz prawdziwe, wskazujesz nawet dokładny adres. Powiadomienie dochodzi relatywnie szybko, kolega-Niemiec przyznaje się do winy i płaci mandat, ale same pieniądze pkt nie dostaje.

Swoją drogą ciekaw jestem co by było gdyby podać dane kogoś z np. Singapuru? Też będą wysyłać powiadomienie poleconym? 8) Koleś w Singapurze może unikać korespondencji z Polski. Praktycznie policja zrezygnuje z mandatu, bo za dużo zachodu. Chyba, że trafi się jakiś maniak, który nie popuści, bo ,że na komendzie będą wiedzieli, że ściemniasz to jasne. Będą mieli ubaw :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan X-Trail - segment crossoverów
    Nowy model łączy w sobie uznane tradycje Nissana w segmencie 4x4 z nowymi rozwiązaniami technicznymi czerpiącymi inspiracje z przełomowych crossoverów marki. Wynikiem tego połączenia jest samochód definiujący ...
    Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...

30 Lis 2008, 22:47

Witam!
Mandat otrzymałem z ORMO (straż miejska) oni mogą być dociekliwi, ale mają chyba za małe kompetencje aby wyszukiwać kogoś kto jechał :wink: moim autem. :lol: Chyba wybiorę się do jakiegoś prawnika zanim podejmę jakieś działania.
Pozdrawiam
Voytheck
Nowicjusz

30 Lis 2008, 23:25

Ich kompetencje nie mają nic do rzeczy.Jak nie zapłacisz mandatu,to skierują sprawę do Sądu Grodzkiego.A wówczas już nie ma dyskusji.Musisz wskazać sprawcę.Jak podasz fałszywe dane,to masz przerąbane.
Inną sprawą jest fakt,że jak masz odwagę piracić po drodze(a z pewnością przekroczyłes prędkość o dość dużo,bo fotoradar ma ustaloną dość dużą granicę prędkości),to miej odwagę zapłacić za swój czyn...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2008, 23:41

MotoAlbercik!
Mi nie chodzi o te marne 5 stówek, bardziej mi chodzi o punkty. A jeśli mówiąc o to piracenie, to samochodem, który niedawno kupiłem nie da się jeździć wolno - dwu osobowy, kabrio i w kolorze rosso corsa, 1,2 m wysokości, do 100 przyśpiesza 4 sek., a ze stówki hamuje na odcinku 32 m - to do czegoś zobowiązuje!!! Jak do niego wsiadam to przeistaczam się w zwierze drogowe :oops:
Voytheck
Nowicjusz

01 Gru 2008, 11:45

Nie no weź przestań. Zawsze przy takim tłumaczeniu przypomina mi się odcinek "Uwaga pirat" w którym panowie policjanci zatrzymują panią w Porsche i na pytanie dlaczego tak szybko jechała, ona odpowiada, że nie umie zapanować nad autem, bo wciska gaz, a samochód wyrywa do przodu jak głupi.

Mogę zrozumieć takie tłumaczenie z ust blondynki w kozaczkach, ale żeby facet też się tak tłumaczył.... ?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 11:52

Nooo,jak widzę ciebie zobowiązuje do głupoty.A powinno do rozsądku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2011, 20:06

witam. Ja mam takie pytanie, opisze dokładnie wydarzenie: Jakiś czas temu osoba bliska z mojej rodziny zginęła w wypadku. Zaraz po otrzymaniu informacji wyruszyłem do rodziny. Przy wyjeździe z miasta coś błysnęło (to była noc więc nie wiem czy stał tam fotoradar) Jeszcze nic nie dostałem ani żadnego pisma ani zdjęcia ale obawiam się że może przyjść. Oczywiście chciałbym się odwołać jak przyjdzie takie pismo. Ewidentnie moja wina, po prostu byłem w szoku i spieszyłem się do rodziny. Może ktoś miał podobny przypadek? Mam nadzieję ze nie.... ale chętnie wysłucham sugestii jak z tego wybrnąć (w razie czego). Dodam że do tej pory nie miałem żadnego mandatu, a jeżdżę już ok. 8 lat. Czy według Was: sytuacja która miała miejsce oraz czyste konto mandatowe i punktowe mogą być podstawą do odwołania się od mandatu?
tool
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

28 Lis 2011, 20:34

Myślisz, że jak nie dostałeś nigdy mandatu, to będziesz mógł się bezkarnie odwołać? Gdyby tak się dało, to nikt by nie przyjmował nigdy mandatów :D
To, że spieszysz się do rodziny, czy na pogrzeb, czy cokolwiek innego, nie uprawnia Cię do łamania przepisów. Zdarza się, że patrol który Cię zatrzyma, nie wlepi Ci mandatu, mimo że powinien, np. dlatego, że jedziesz z żoną do szpitala która rodzi, itp. Jeśli wpadniesz na fotoradar, możesz się dowiedzieć czy ma ważne wszystkie atesty i certyfikaty i inne duperele. Nic poza tym.

Jest taka anegdota o fińskim rajdowcu (nie pamiętam, jak się nazywał).. Jechał z żoną na porodówkę. Musiał umówić się z kierowcą karetki pod przystankiem autobusowym, bo za wolno jechał i żona zaczęła rodzić w aucie. Nawet mistrzom kierownicy zdarza się jechać za wolno. Ale lepsze to, niż pędzący żółtodziób...
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

28 Lis 2011, 21:00

tak, natomiast nigdy nie zdarza mi się przekraczać prędkości (to dowodzi moje czyste konto) a sytuacja była wyjątkowa. Nie jestem z tych którzy jeżdżą jak idioci a w sytuacji kiedy dostają mandat to szukają byle wytłumaczenia lub robią wszystko byle nie zapłacić. Jeśli jest takie prawo że można się odwołać, to chyba właśnie dotyczy to jakiś wyjątkowych sytuacji i niekoniecznie myślę tu o swojej, bo domyślam się że może bywają bardziej "ekstremalne"
tool
Nowicjusz

28 Lis 2011, 21:41

Z drugiej strony mam świadomość że tłumaczenie się ..."bo spieszyłem się na pogrzeb" lub tak jak w moim przypadku "dowiedziałem się o śmierci ojca który zginął w wypadku drogowym, potrącony przez samochód", wszystko to brzmi sarkastycznie.
tool
Nowicjusz