Ogólne pytanie o trwałość skrzyni biegów.

14 Sie 2013, 19:29

Witam,

Ostatnio przesiadłem się na nowe autko prosto z salonu i chwilowo jestem na etapie przyzwyczajania się do nowego samochodu. Stąd mam pytanie o trwałość skrzyni biegów. :D

Jako że jestem jeszcze nie przyzwyczajony do tego typu samochodu dlatego pytanko o skrzynie:

Kilka razy nie wszedł mi poprawnie bieg i odruchowo zdarzyło mi się próbować wrzucenie biegu dociśnięciem gałki (delikatnym i oczywiście bez sprzęgła bo to odruch). Pytanko, jak takie sporadyczne błędy wpływają na trwałość sprzęgła. Było ich naprawdę niewiele, dwa, góra trzy, i żadnego siłowania się ze skrzynią, jak coś nie tak od razu ręka w tył, ale zgrzyt kół zębatych, nawet nieznaczny nie jest niczym dobrym. :( Stąd moje pytanie.
Ententa
Obserwowany

Auto: Toyota

15 Sie 2013, 14:41

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co się stało ale sprzęgło ma to gdzieś. To skrzynia płacze. Nie lubi tego ale przecież nikt Ci nie powie ile razy musisz tak zrobić żeby coś zepsuć. Staraj się tego unikać i tyle.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

08 Mar 2014, 00:32

myślę, że jeśli było to delikatne zgrzyty synchronizatorów na półsprzęgle( sporadyczne ) to nic się nie dzieje, gdyż materiał jest trwały oraz wzięty jest współczynnik na takie okoliczności, jedynie tak jak przedmówca pisał trzeba jednak unikać, jeśli się już zdarzyło parę razy to nie wpływa to na żywotność skrzyni.
Jedynie trzeba pamiętać o zmianie oleju w przekładni
martun
Obserwowany

Auto: audi
Silnik: 1.8

08 Mar 2014, 00:32

myślę, że jeśli było to delikatne zgrzyty synchronizatorów na półsprzęgle( sporadyczne ) to nic się nie dzieje, gdyż materiał jest trwały oraz wzięty jest współczynnik na takie okoliczności, jedynie tak jak przedmówca pisał trzeba jednak unikać, jeśli się już zdarzyło parę razy to nie wpływa to na żywotność skrzyni.
Jedynie trzeba pamiętać o zmianie oleju w przekładni
martun
Obserwowany

Auto: audi
Silnik: 1.8

09 Mar 2014, 16:05

Dociśnięcie dźwigni zmiany biegów nic nie da, bo ona steruje wybierakami i wodzikami, które są też podparte łożyskami. Sprzęgło nie bierze jako takiego udziału w zmianie biegów, poza rozłączeniem napędu i jego ponownym połączeniem.
Jeśli chodzi o zgrzyty, to już mniej zdrowe. Pierścienie synchronizatorów są wykonane z różnych materiałów, np. mosiądz i jak nie wysprzęglimy do końca, to te zęby nie będą dawały włączyć biegu, tylko będą się wycierały. Ale tak dla uspokojenia. Musiałbyś to bardzo często robić, a że masz nowy samochód, to Ty się tym nie przejmuj. To będzie zmartwieniem kolejnego właściciela :D
Kufel
Nowicjusz

Auto: Yamaha
Silnik: 124 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006