Ograniczenie prędkości podczas prac drogowych przy drodze wojewódzkiej

09 Kwi 2021, 19:26

Witam, Czy przy przeprowadzeniu robót drogowych na poboczu drogi wojewódzkiej (tj. budowa zjazdu indywidualnego) powinno się stosować znak ograniczenia prędkości? Dodam że, roboty na poboczu będą w terenie zabudowanym. Czy wystarczą znaki A-14 i A-12b/c 50 metrów przed robotami z każdej strony oraz znaki U-21a i U-3d wyznaczające miejsce robót?
Islidur
Nowicjusz

09 Kwi 2021, 20:18

Rozumiem, że chcesz sam, we własnym zakresie budować zjazd do nieruchomości?
To, jakie znaki mają być ustawione na drodze wojewódzkiej, decyduje zarządca drogi, czyli albo marszałek województwa, albo prezydent miasta, jeżeli droga wojewódzka przebiega przez miasto na prawach powiatu. Te osoby odpowiadają za organizację ruchu oraz ustawianie znaków drogowych.
Budowa lub przebudowa zjazdu, należy do właściciela lub użytkownika nieruchomości przyległych do drogi. Ale żeby móc przystąpić do robót, trzeba uzyskać zgodę w drodze decyzji administracyjnej. I w tej decyzji są określone wszystkie warunki.
Nie możesz sam ustawiać na drodze znaków drogowych. Jest to niestety karalne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2021, 20:27

Wszystko no co napisałeś to ja wiem, mam wszystkie zezwolenia łącznie z zezwoleniem na budowę od wojewody oraz zezwoleniem na lokalizację zjazdu od ZDW. Wszystkie wnioski i projekty robie i składam sam teraz jestem na etapie tworzenia projektu czasowej organizacji ruchu na czas budowy z tąd moje pytanie. Czy ww. projekcie w opisanych wyżej warunkach powinienem projektować ograniczenie prędkości?
Islidur
Nowicjusz

09 Kwi 2021, 20:40

O tym, jakie znaki drogowe należy ustawić w pasie drogowym, decyduje zarządca drogi. Dziwne, że ty robisz taki projekt...Skąd masz wiedzieć, jakie znaki należy ustawić?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Kwi 2021, 20:49

Normalna droga jest taka, że architekt drogowy posiadający wiedzę jakie znaki i gdzie się stawia tworzy dla mnie projekt czasowej organizacji ruchu i ja go składam do ZDW i oni wydają opinie na temat projektu. Chcąc zaoszczędzić 800 zł za projekt chce go zrobić sam, gdyż jest to prosty projekt. Jedyną niewiadomą dla jest ograniczenie prędkości czy je się stosuje w takich warunkach czy nie. Czy zna Pan odpowiedź na to pytanie?
Islidur
Nowicjusz

10 Kwi 2021, 08:33

Oczywiście, że znaki ograniczenia prędkości się stosuje. Jeżeli są potrzebne, bo wszystko zależy od tego, jaka prędkość jest rzucona przez zarządcę drogi na tym odcinku, jaki jest tam ruch, warunki drogowe itd itd. Jednakże z tego co ja wiem, to ty sam, jeżeli nie masz stosownych uprawnień, nie możesz "wymyślać" jakie to znaki mają być oraz w jakiej odległości mają być ustawione. Oczywiście dla pewności możesz zadzwonić i zapytać, czy możesz sam taki projekt robić. Ale znając życie, nawet jak go zrobisz i oddasz, to podejrzewam, że ci go odrzucą., bo nie będzie stosownej pieczątki.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Prius - aerodynamika i niskie zużycia paliwa
    Toyota Prius czwartej generacji już na pierwszy rzut oka zwraca uwagę swą aerodynamiczną sylwetką. I nie jest to tylko subiektywne wrażenie, ponieważ dzięki starannemu zoptymalizowaniu kształtów nadwozia projektantom ...

10 Kwi 2021, 08:49

Żadna z twoich odpowiedzi nie była pomocna, nie rozumiem po co pisać jeżeli nie zna się odpowiedzi.
Islidur
Nowicjusz

10 Kwi 2021, 15:07

Przepraszam, że zabrałem głos....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Kwi 2021, 08:23

Jeżeli podczas prac musisz zająć część pasa drogi, a z tego co piszesz tak będzie bo musisz jakoś ten wjzad połączyć z pasem drogi to powinno znaleźć się tam ograniczenie do 30km/h.

Pytałem znajomego który często prowadzi przebudowy modernizacje i budowy chodników przy drodze i powiedział że oni muszą mieć takie ograniczenie bo jak wymienieją krawężniki lub je układają to muszą zwęzić pas o 0,5m. Mając to na uwadze to myślę że i u Ciebie tak powinno być na czas budowy zjazdu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35