Ogromne spalanie czy błędny pomiar? Peugeot 407 SW

14 Kwi 2019, 22:10

Witam. Moje pytanie, czy też problem, może zabrzmieć głupio, ale trudno. Mianowicie, od niedawna poruszam się w/w Peugeotem - 2.0 HDI, 136KM. I problem w tym, że.. Albo ogromnie dużo pali, albo wskazówka paliwa podaje mi błędny pomiar aktualnie posiadanej ilości ropy. Sytuacja z dzisiaj - zrobiłem około 21 km, praktycznie do miasta i z powrotem. Chwilę po wyruszeniu pokazała mi się rezerwa. Na powrocie zatankowałem za 20 zł. I teraz najlepsze.. Samochód twierdzi, że paliwa jest jeszcze o połowę mniej. Czyli generalnie rzecz biorąc, musiałby palić jakąś kolosalną liczbę litrów /100km, gdzie komputer twierdzi, że spala 7l/100... :shock: Jestem totalnie zdziwiony i zszokowany. O co może chodzić?
JanuszBiznesu
Obserwowany

• 15 Kwi 2019, 05:27

JanuszBiznesu napisał(a):Samochód twierdzi, że paliwa jest jeszcze o połowę mniej.

W jaki sposób samochód to stwierdził :?:
    Wskazówka poziomu paliwa raczej nie jest zbyt dokładnym przyrządem.
    Lepiej zaufać wskazaniom średniego spalania . Niby też są tu przekłamania, ale to są niewielkie różnice.
    Zasięg też nie jest miarodajnym wskazaniem, bo jeżeli wcześniej jazda była bardzo spokojna i ekonomiczna, to po przejechaniu krótkiego odcinka ze sporo wyższym spalaniem, to nawet po zatankowaniu tych paru litrów, zasięg może się drastycznie zmniejszyć.
    Najpewniejszym sposobem jest zatankowanie do pełna i po przejechaniu kilkuset km ponownym uzupełnieniu paliwa. Przeliczenie spalania wg wzoru-litry zatankowanego paliwa dzielimy przez setki km.
    Przykładowo(z mojego ostatniego tankowania) 49,5l:8,60(860km)=5,75l/100km
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

30 Kwi 2019, 21:35

yeti65 napisał(a):Najpewniejszym sposobem jest zatankowanie do pełna i po przejechaniu kilkuset km ponownym uzupełnieniu paliwa.
    Potwierdzam że tak jest najlepiej sprawdzić spalanie, dane wychodzą wtedy najbardziej zbliżone do rzeczywistych.
    Tankowanie po 20zł i jazda na rezerwie nie jest wskazana bo skrapla się woda z zbiorniku szczególnie w okresie zimowym i szkoda pompy paliwa. No i przy takim tankowaniu nigdy nie sprawdzisz dokładnie spalania.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!