Ogrzewanie brak płynnej regulacji temperatury - Kia Ceed 1,6 crdi

24 Lut 2019, 14:21

Na początku chciałem wszystkich przywitać :)
Od kilku dni jestem posiadaczem Kia Ceed 1,6 crdi z 2007 roku , pisze bo może ktoś z Was szanowych użytkowników mi podpowie bo mam taki problem z klimatronikiem a mianowicie ... Klimatronik działa 0:1 tzn jak dam na pozycję LO to leci zimne powietrze a jak dam np na 15 st, to już otwiera ogrzewanie na maxa i nie ważne czy jest 21 czy 17 ciągle grzeje na maxa - jak wróce na Lo to znów zamyka - brak płynnej regulacji temp. Co może być przyczyną , czy miał ktoś z Was taki przypadek ? Brak błędów w klimatroniku , klapa nie zacięta działa ale tylko zero jedynkowo
pociec
Nowicjusz

24 Lut 2019, 15:54

Czy siłę nawiewu możesz regulować czy jest też na maksa cały czas?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lut 2019, 19:53

mogę bez problemu , wszystko da się regulować prócz temp. tzn na pokrętle zaświecają się diody ale klapka nie reaguje
pociec
Nowicjusz

02 Mar 2019, 23:37

Będziesz musiał się do niej dostać i sprawdzić o co dokładnie chodzi. Nie wiem jak ty jest rozwiązane to dokładnie ale np. w Avensisie T25 były klapki i potencjometr na którym potrafiła wytrzeć się ścieżka przez co klapy nie działały poprawnie. Być może tu jest to podobnie rozwiązane.
Cichy77
Forumowicz VIP

03 Mar 2019, 12:19

panel sprawdzony jest oki. silnik klap też oki. prawdopodobnie wina leży po stronie czujnika temperatury ...
pociec
Nowicjusz

03 Mar 2019, 13:23

pociec napisał(a):czujnika temperatury
Chodzi ci o czujnik temperatury wewnętrznej on chyba ma oznaczenie 97270-XXXXX. Trzeba by było sprawdzić jakie wartości temperatury wskazuje wtedy byłbyś pewny że to jego wina.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

03 Mar 2019, 16:59

właśnie muszę podjechać na kompa . poki co przemyłem go i zaczęło reagować ... im cieplej na zewnątrz tym klima lepiej reaguje na regulacje
pociec
Nowicjusz

06 Mar 2019, 14:20

pociec napisał(a):poki co przemyłem go i zaczęło reagować
Ten czujnik najlepiej przemyć preparatem do przepływomierzy. Przynajmniej ja tak robiłem i nie trzeba go dotykać.
Cichy77
Forumowicz VIP

06 Mar 2019, 19:33

zauważyłem że sterowanie działą jak jest cieplej na zewnątrz tzn ok 10 st. jak jest zimno to już gorzej :/
pociec
Nowicjusz

06 Mar 2019, 20:14

Podłącz auto pod interfejs diagnostyczny i niech sprawdzą czujnik zewnętrzny i ten wewnętrzy. Z twojego opisu można wywnioskować że masz problemy wtedy kiedy klimatyzacja nie działa (chodzi tu o niższe temperatury kiedy nie załącza się)
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Mar 2019, 08:18

generalnie nie używałem poki co klimy ,,, poprostu nie wiem jak to jest dziwnie ustawione że jak jest zimniej to wtedy komp grzeje na maxa . Spróbuję jeszcze motyw z suszarką czyli podgrzeje czujnik temp. wew. i zobacze czy zacznie sterować
pociec
Nowicjusz

07 Mar 2019, 09:07

Klimę powinieneś mieć cały czas włączoną czy to zima czy lato wtedy sterownik powinien sam odpowiednio regulować zadaną temperaturę.

Daj znać czy po eksperymencie z suszarką doszedłeś do jakiś wniosków. Tylko nie przegrzej za bardzo czujnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Mar 2019, 17:43

tyle że klima w zimie się nie załączy :/ a wtedy właśnie jest problem , w sobote potestuję z podgrzaniem czujnika i się zobaczy
pociec
Nowicjusz

07 Mar 2019, 20:14

pociec napisał(a):tyle że klima w zimie się nie załączy
Zgadza się ale tu chodzi o to żeby była włączona przyciskiem, a to czy się załączy czy nie zależy od temperatury zewnętrznej.

Miałem kiedyś chyba w Volvo V40 tak że jak wyłączałeś klimę przyciskiem to klimatronik nie potrafił utrzymać zadanej temperatury jak było zimno na dworze ale jak klima była włączona to trzymał ją ładnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

07 Mar 2019, 20:50

no dziwne ... spróbuję tak jak mówisz
pociec
Nowicjusz