Honda Accord VII - Śmierdząca klimatyzacja po ozonowaniu

03 Mar 2019, 23:53

Mam Honde VII z 2003 (silnik 2.0 benzyna) od prawie 5 lat, co 1,5roku robiłem odgrzybianie oraz napełnianie klimatyzacji, jednak smród jaki zaczynał się pojawiać zaraz po okresie zimowym niestety stawał się coraz gorszy. :angry:

2 tygodnie temu byłem znowu na odgrzybianiu i napełnianiu jednak dalej potrafię wyczuć lekkiego grzyba zaraz po rozruchu silnika, kiedy A/C jest włączona. Pytanie czy tak ma być czy też powinien zmienić warsztat? (póki co używam ciągle tego samego)

Być może jest jakieś inne "odgrzybianie klimatyzacji", która jest lepsze od zwykłego ozonowania?
marianczello
Obserwowany

04 Mar 2019, 12:12

marianczello napisał(a):Być może jest jakieś inne "odgrzybianie klimatyzacji", która jest lepsze od zwykłego ozonowania?
Z twojego opisu wynika że musisz odgrzybić dobrze klimatyzację mechanicznie najlepiej rozpylając specjalny preparat na osuszacz. Zerknij sobie na środek Wurth do odgrzybiania klimatyzacji z taką długą sondą. Ja używam tylko tego środka średnio dwa razy w roku i nie mam problemu z klimą.

Proponuję ci zrobić takie odgrzybianie da razy w odstępach dwutygodniowych. Jedna puszka powinna wystarczyć. Zobaczysz ja się sprawdzi i dasz znać.

Musisz też pamiętać żeby klima była zawsze włączona to zapobiega właśnie powstawaniu bakterii w układzie. Nawet jak jest chłodno to lepiej zwiększyć temperaturę na klimatroniku niż ją wyłączać.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    [D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...