Ogrzewanie działa z jednej strony + mata grzewcza, EGR - Citroen C5 II

06 Mar 2022, 21:08

Witam was jestem nowy i dzieki za przyjecie i jak to nowy od razu masa pytan kupilem c5 II i mam dwa problemy a mianowicie ogrzewanie klima wylaczona temp ustawiona a cieplo leci tylko po stronie pasazera a po mojej zimn leci ustawialem i nic to nie dalo a drugie nie dziala mi podgrzewanie foteli.bezpieczniki sprawdzone i sa git.a na koniec egr czy przegonienie auta zalatwi problem?z gory dzieki za rady i podpowiedzi.
Cichy1104
Nowicjusz

06 Mar 2022, 21:15

Co do ogrzewania to pewnie padł silniczek od klapek, (częsta usterka)
Jeżeli chodzi o fotele to weź miernik i sprawdź czy w ogóle dochodzi prąd do włącznika
Co do EGR to nie sądzę aby pomogło przegonienie ale napewno nie zaszkodzi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2022, 12:20

Kao napisał(a):Co do ogrzewania to pewnie padł silniczek od klapek, (częsta usterka)
Dokładnie masz klimatronik dwustrefowy więc posłuchaj czy przy zmianie ustawień zimne/ciepłe słychać działanie silniczka? Szczególnie z tej strony co nie działa regulacja.

Kao napisał(a):Jeżeli chodzi o fotele to weź miernik i sprawdź czy w ogóle dochodzi prąd do włącznika
To raz, a dwa jeżeli prąd będzie należy sprawdzić maty grzewcze czy nie są spalone. Tu należy sprawdzić obwód maty grzewczej i można to najczęściej zrobić podpinając się multimetrem pod jej wtyczkę pod fotelem. Nie wiem jaka dokładnie powinna być rezystancja tych mat ale jak będą uszkodzone to na pewno będzie widać.

Cichy1104 napisał(a):na koniec egr czy przegonienie auta zalatwi problem?
Kao napisał(a):Co do EGR to nie sądzę aby pomogło przegonienie ale napewno nie zaszkodzi.
Nie pomoże... EGR otwiera się przy stałym obciążeniu np. na trasie ale pozostaje zamknięty podczas przyspieszania. Generalnie na trasie jak już jest dosyć mocno zabity nie oczyści się. Lepiej go zdjąć i porządnie wyczyścić z całego nagaru.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyny - przegląd polskiego rynku
    Nawiązując do wydarzenia które dzisiaj się rozpoczyna to limuzyna Donalda Trumpa jest już w Warszawie i budzi na pewno nie małe emocje nie tylko miłośników motoryzacji. Ten opancerzony samochód wyposażony ...
    Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...