Ogrzewanie tylnej szyby (almera tino 2001 1,8 bezyna)

03 Maj 2014, 17:35

Witam
Problem jest taki. Nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby, czy może mi ktoś powiedzieć czy przycisk od ogrzewania jest impulsowy czy powinien się zatrzymać w pozycji wciśniętej(u mnie wraca wiec podejrzewam że jest impulsowy)?? Poza tym nie zapala mi się lampka na przycisku, wie ktoś jak ją sprawdzić??? I najważniejsze nie mogę zlokalizować przekażnika od ogrzewania tylnej szyby, ma ktoś pomysł gdzie mogę to znaleźć zmarnowałem na to pół soboty i nic. Na grzałce nie mam zasilania.
PS - co ten problem ma wspólnego z klimatyzacją i ogrzewaniem wnętrza samochodu :?: Przenosze do odpowiedniego działu, a następnym razem prosze zwracać uwagę na opisy poszczególnych działów.
fgt90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 04 1986
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nissan almera tino se
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2014, 13:03

Z tego co kojarzę, to przycisk po wciśnięciu powinien pozostać wciśnięty i powinna zaświecić się czerwona albo pomarańczowa dioda ( nie pamiętam dokładnie koloru tej diody ).
Jak ogrzewanie nie działa, to trzeba zdemontować panel ( jest z tym troszkę roboty ) i zmierzyć napięcie przychodzące na przycisk.
Zacznij od sprawdzenia bezpiecznika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2014, 20:26

Dziękuje za podpowiedź okazało się, że walnięty jest przekaźnik, przycisk jest impulsowy nie pozostaje na miejscu lampka się zapala. Szukałem tego przekaźnika pół dnia okazało się, że znajduje się on za panelem po stronie drzwi, przy nogach kierowcy. W moim autku po prostu był on troche inny niż te co w opisach na innych forach i to mnie wprowadziło w błąd.
Temat uważam za zamknięty.
fgt90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 04 1986
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nissan almera tino se
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...