Opel insignia 4 czujniki abs uszkodzone

03 Maj 2014, 17:11

dzień dobry, zaczne banalnie, posiadam opla insignie z 2011 roku i nagle zaswiecily mi się na desce koltrolki abs i stabilnej trakcji jednocześnie .Pojechalem do zaprzyjaźnionego zakładu gdzie podpięli auto pod komputer ,który wykazal blad wszystkich czterech czujnikow abs. Mechanik powiedział mi , ze spodziewal się jednego niesprawnego czujnika ale az cztery , bynajmniej takiego przypadku jeszcze nie widział. Smieszne jest to ,ze kontrolki na desce zapalaja mi się rano, w południe gdy zapalam samochod ponownie najzwyczajniej nie swieca się i tak w kolko, raz sa a raz ich nie ma. Nie sprawdzałem czy jak kontrolki swieca się to może system ABS mimo` to działa. Szukam pomocy , może komus przydazylo się cos podobnego i zna rozwiązanie bo w przeciwnym wypadku będę musial udac się do serwisu opla a tego bym nie chcial, proszę o pomoc.
peter70
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 06 1988
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: opel insignia
Silnik: 2.0 cdti 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

03 Maj 2014, 17:15

czujniki można pomierzyć i warto od tego zaczać, że je wyeliminować.
A dalej podejrzewam uszkodzenie instalacji elektrycznej - nie wiem gdzie przewody z tych wszystkich czujników schodzą się do jednej wtyczki, ale to prawdopodobnie tam jest problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2014, 17:21

dziekuje za pomoc , jak bys dowiedzial się czegos więcej to proszę o więcej pomocy, jeszcze raz dziekuje.
peter70
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 06 1988
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: opel insignia
Silnik: 2.0 cdti 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011