REKLAMA
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Hyundaia Sonaty 3.3 V6 w gazie. Od początku palił się check, jednak poprzedni właściciel zapewniał że to kwestia ubogiej mieszanki gazu, to samo powiedział mi gazownik, mimo to czasami zdarzy się że silnik wejdzie w stan awaryjny (sądzę tak, bo wyłączenie i włączenie silnika skutkuje normalną pracą), check zaczyna migać i pracuje jakby odłączył co najmniej jeden zawór, jeszcze nie ustaliłem czy to kwestia paliwa ale zajmę się tym po majówce.
Jednak dziś po wymianie oleju (myślę że to zbieg okoliczności) pojawiły się groźnie brzmiące stuki które najbardziej słyszalne na postoju, załączające się na chwilę raz na około minutę, niezależnie czy aktualnie podawana jest benzyna czy gaz i zwiększając częstotliwość stuków wraz z obrotami.
Może ktoś miał podobny problem? Będę wdzięczny za wszelkie potencjalne przyczyny, wolałbym mieć chociaż jakieś przypuszczenia zanim pójdę z tym do mechanika po długim weekendzie. Dołączam filmik na którym uchwyciłem dzisiejsze stukanie.
https://www.dailymotion.com/video/x771fm2