Skoda Octavia 2 1,9TDI BLS dziwne odpalanie ciepłego silnika

04 Maj 2019, 21:53

Witam
Od dłuższego czasu walczę z moją octavią. Na zimnym silniku pali idealnie, bez zbędnego kręcenia, równiutko, natomiast na ciepłym silnik jakby chciał wyskoczyć. Problem zaczął się prawie bezpośrednio po wymianie kompletu sprzęgła na nowy (rok temu). Kilka miesięcy wcześniej robiona była uszczelka pod głowicą (taką kupiłem). Po odpaleniu nie brakuje mocy, chodzi równo, nie kopci, jakby problemu nie było. Pół roku temu ponownie puściła uszczelka (objawy - brak ogrzewania na niskich obrotach). Głowica była planowana i sprawdzana (choć nikt nie sprawdzi jej na 100%). Przy okazji od nowa ustawiono rozrząd i zmieniono wałek rozrządu oraz popychacze (hydroregulatory) bo podobno były wytarte. Następnie zdjąłem ponownie sprzęgło aby je sprawdzić (koło dwumasowe jak nowe), po czym zmieniłem czujniki położenia wału i wałka rozrządu, uszczelniacz z pierścieniem na wale korbowym i sprawdziłem ustawienie rozrządu. Klapka na kolektorze ssącym (uruchamiana przy gaszeniu) również sprawdzona. Fabryczna mapa i dawka rozruchowa. I brakuje mi już pomysłów. Elektronik twierdzi że to wina wtrysków (choć w parametrach wszystko ok.), inny trop mówi o pękniętej głowicy (problemy z uszczelką mogłyby być potwierdzeniem, choć mogą one równie dobrze być skutkiem a nie przyczyną), ja zastanawiam się jeszcze nad pompką niskiego ciśnienia, może zwyczajnie ciepła się rozszczelnia i brakuje paliwa? Dodam tyle, że jeśli ruszę na zimnym silniku i rozgrzeję go do pełnej temperatury to na początku ten efekt jest delikatny, dopiero po dłuższej jeździe (np. 30min na pełnej temperaturze) efekt przy odpalaniu się wzmacnia. I jeśli zostawię tak mocno rozgrzany silnik, wrócę po czasie kiedy temperatura spadnie np. do 50*c to silnik będzie bardzo ciężko palił, pomimo iż teoretycznie wystygł. Dopiero po prawie całkowitym spadku temperatury objawy znikną. Ktoś coś takiego widział? Dodaję link do nagrania z odpalania, mam nadzieję, że nie jest to zabronione.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mali141
Obserwowany

08 Maj 2019, 09:59

Sporo rzeczy zrobiłeś, patrząc na filmik mam wrażenie że przy odpalaniu na ciepłym ma za małą dawkę rozruchową paliwa. Może w takiej sytuacji jak jest ciepły zasymulować silnikowi, że jest zimny i zobaczyć jak wtedy odpali?
Ciśnienie na cylindrach miałeś sprawdzane?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...