Olej 10w40 zamiast 15w40

30 Lip 2017, 05:29

Tutaj :yes: nie ma panow.Tak podejrzewalem,ze poszla cala puszka a teraz nie wiesz juz nic o parametrach oleju.Moto doktor jest dobry ale tylko w pewnych sytuacjach,awaryjnych,dlatego mysle ,ze przyjdziesz tym autem bez problemow ,to jest wiecei prawdopodobne niz bez moto doktora skoro moj brat az z Monachium dojechal do domu Fiatem Bravo z przytartym walkiem rozrzadu(kupilismy to auto okazyjnie),bez moto doktora raczej nie bylo by szans . Wlalismy do silnika przed kupnem auta i silnik zaczal prawie normalnie pracowac.Ale po przyjezdzie do Polski walek poszedl od razu do butonierki Lakshmi Mittala.Tobie tez radze bys kolego po powrocie przygladnal sie silnikowi ale w pierwszej kolejnosci wymienil olej wraz z filtrem,oczywiscie mozesz sprobowac wlac znowu 15 W40,ale pisalem juz,jesli masz dobry silnik,to bedzie pracowal dobrze na kazdym oleju poczawszy od OW a na 15 W 40 skonczywszy
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Sie 2017, 19:54

Powiem tak, po MotoDoktorze silnik hula bardzo dobrze i kula się fajnie 150km zrobione :D nawet powiem że jak by szybciej (lżej) odpalał :shock: ale to może tylko takie dziwne moje odczucie.
Plan jest generalnie taki. Po powrocie sprawdzam cały duł silnika oraz górę i muszę dojść dlaczego tak zaczęło grać...
Ma się rozumieć że będzie jak w przykazaniu. Pierw płukanka (już kupiona) Olej 15w40 Motul plus filtr MANN'a (czekają na powrót wozidełka) :lol:
Michu9201
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Wolkswagen Golf III
Silnik: 2.0 ABA 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

04 Sie 2017, 08:39

Michu9201 napisał(a):nawet powiem że jak by szybciej (lżej) odpalał
Może masz teraz lepszą kompresję i stąd takie odczucia.

Kup tylko dobrą płukankę, a teraz obserwuj pracę silnika i tak samo w trasie jak będziesz jechał na postojach posłuchaj czy nie słychać jakiś niepokojących zmian.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Sie 2017, 12:22

Jeżeli chcesz wymienić olej z motodoktorem na olej 15w40, to lepiej w ogóle daj sobie spokój.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

07 Sie 2017, 20:54

Kacper
Może to tylko moje takie odczucie że kręci jak by lżej/szybciej :D bo kompresja na garach była jakoś około 12barów mierzyłem w Maju lub Kwietniu, nie pamiętam teraz... Samego silnika też nie katuje i nie katowałem :). Jedynie co na autobahn'ie kilka razy dołożyłem do pieca i to ostro :yes: ale to było wcześniej, przed wymianą oleju.

Płukankę już mam, Liqui Moly Engine Flush czeka w bagażniku na powrót do domu. Silnik pracuje jak pracował, nie ma żadnych zmian w charakterystyce czy dziwnych dźwiękach.

Anjin
Dlaczego mam dać se spokój i nie wracać na 15w40 po motodoktorze??
Michu9201
Nowicjusz

15 Sie 2017, 20:51

Tak dla zainteresowanych... Gulf jeszcze żyje i robi km na blacie :lol: wychodzi na to że MotoDoktorek zły nie jest :wink:
Na weekend będę miał miernik kompresji i się zastanawiam czy jest sens sprawdzenia kompresji na cylindrach?? Choć ciekawość maa :D
Michu9201
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

15 Sie 2017, 20:52

Moto doktorek zly nie jest,poczekaj do zimy:-)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Sie 2017, 13:00

PhantomASA1
Dlaczego do zimy :?:
Zresztą MotoDoktror w silniku nie dotrwa do tej pory :D za kilka dni wracam do PL to się zmianę silnikiem na spokojnie :mrgreen:
Kompresji nie dałem rady zrobić nawet z ciekawości, zajmę tym w domu :twisted:
Michu9201
Nowicjusz

26 Sie 2017, 13:41

Już współczuję mechanikowi, który będzie rozbierał ten silnik! Motodoktor do zabójstwo dla silnika. Widziałem jak się zachowywał podczas pracy i jak wygladął przy rozbieraniu silnik w Lupo po motodoktorze - po prostu M A S A K R A ! ! !
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna

26 Sie 2017, 14:39

solti
Mechanika jako takiego nie mam pod ręką :no: jak już to silnik będę robił sam, no dobra z pomocą kuzyna mechanika ale w tedy będę musiał być na wyjeździe z wozidełkiem :D
Ewentualnie jak tego nie da się w sensownej cenie odratować to mam już wstępnie zaklepany cały SWAP ABF'a razem z budą.
Michu9201
Nowicjusz

29 Sie 2017, 14:33

To prawda,rozne dodatki do olejow silnikowych moga powodowac ich zelowanie sie.Moto Doktor dobry jest ale tylko w sytuacjach awaryjnych lub w przygotowaniu auta na sprzedaz z silnikiem ze slaba kompresja,naturapnie tylko wykorzystywany w takich przypadkach przez nieuczciwych ludzi.Moj znajomy sprowadzil z Niemiec Mercedesa Vaneo z silnikiem 1.7 cdi,chociaz odradzalem mu jakiegokolwiek Mercedesa.Silnik chodzil jak zegarek do wymiany oleju,po wymianie oleju juz nie odpalil,stracil kompreche na cylindrach.Moto Dokctor jest jak John Boshobora,tamten wskrzesza zmarlych,chociaz nie wiem czy potrafilby obrac banana,Moto Doctor wskrzesza tez trupy:-)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Wrz 2017, 11:43

Na chwilę obecną Moto Doktor w moim przypadku nie zawodzi :) Guffer bez problemów dotarł o własnych kołach do Pl i jeszcze mnie zawiózł na urlop nad nasze morze :happy:
Jednak zastanawiam się nad swapem na ABF. Dawca w Sobotę/Niedzielę już będzie u mnie :D
Michu9201
Nowicjusz

08 Wrz 2017, 12:46

Michu9201 napisał(a):Jednak zastanawiam się nad swapem na ABF. Dawca w Sobotę/Niedzielę już będzie u mnie
Wahasz się jeszcze czy już decyzja podjęta :sly:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

08 Wrz 2017, 19:49

to nie straszenie tylko oczywiste wnioski, mozez tez jezdzic na doktorze az do zakatowanika silnika, tak czy tak trafi w koncu na szrot
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

12 Wrz 2017, 13:49

Kacper
Obecnie się waham, bo jednak mi szkoda tego silnika co jest w Gufferze. Morze wezmę po powrocie z urlopu rozbiorę go i w tedy zdecyduję czy konkret remont, czy SWAP na ABF :roll:
fate
Katowanie silnika to nie moja bajka... Doktor był wlany bo musiałem mieć czym się kulać do pracy :/
Michu9201
Nowicjusz