Olej Corsa B 1.0

28 Cze 2014, 12:15

Witam mam moją Corsa zalaną tym olejem Zdjęcie i teraz mam pytanie czy mogę dolewać ten olej a przy wymianie też wymienić na ten ? Czym one się różnią ? Zdjęcie
Migracja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2013
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

28 Cze 2014, 16:50

Możesz jeden z drugim stosować zamiennie. Różnią się tym, że ten drugi posiada dodatki ulepszające smarowanie w postaci molekuł i innych pierdół. Możesz o tych dodatkach poczytać na stronie Castrola. A jak chcesz wymieniać olej i zastanawiasz się, który wybrać, to ja wybrałbym ten drugi czyli Magnatec.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2014, 12:29

Ściślej,to ten drugi zawiera molekuły spolaryzowane,czyli olej przykleja się jednym słowem,czyli nie ścieka całkowicie,zapobiega to tzw.smarowaniu granicznemu w trakcie rozruchu zimnego silnika,czyli prościej tarciu metalu o metal do momentu rozprowadzenia oleju przez pompę olejową.Naturalnie ten pierwszy olej też zawiera dodatki zapobiegające ściekaniu oleju,ale powoduje to wolniejsze ściekanie,natomiast według Castrola Magnatec zawsze pozostawi film olejowy,który nie ścieknie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Cze 2014, 17:31

Auro trochę oleju bierze, wtedy można dokonać takiej zamiany ?
Migracja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2013
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

30 Cze 2014, 22:00

Nie ma znaczenia czy silnik bierze olej czy nie. Możesz te dwa oleje mieszać ze sobą i zmieniać je bez znaczenia na wszystko.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
    Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...