REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
No to dobry sprzedawca bo często o tym nie wspominają a taka wymiana jest potrzebna.Norbertw89 napisał(a):Nawet sprzedawca uczulił na to,by po 2-3 tysiącach wymienić olej.
No to poszukaj według tej normy może Motul SPECIFIC 504 00 507 00 5W-30 ale ja nie wiem czy bym w twoim przypadku nie postawił na olej Motul 8100 X-CESS 5W-40 (W 100% syntetyczny olej silnikowy do nowoczesnych silników nisko- i wysokoprężnych również z bezpośrednim wtryskiem, także do najnowszych konstrukcji. Znacząco obniżone zużycie paliwa. Dłuższy okres użytkowania i optymalna ochrona silnika, nawet przy wydłużonych okresach między wymianami oleju. Wysoka lepkość HTHS. Zastępuje oleje 8100 X-max o lepkościach 5W-30 i 5W-40).Norbertw89 napisał(a):Instrukcja ku mojemu zdziwieniu nie posiada zaleceń typu 0w20, 5w30 tylko norme VAG : "Silniki benzynowe: VW 504 00, VW 502 00, VW 508 00, ACEA A3/ACEA B4 albo API SN, (API SM)
Cichy77 napisał(a):No to poszukaj według tej normy może Motul SPECIFIC 504 00 507 00 5W-30 ale ja nie wiem czy bym w twoim przypadku nie postawił na olej Motul 8100 X-CESS 5W-40 (W 100% syntetyczny olej silnikowy do nowoczesnych silników nisko- i wysokoprężnych również z bezpośrednim wtryskiem, także do najnowszych konstrukcji. Znacząco obniżone zużycie paliwa. Dłuższy okres użytkowania i optymalna ochrona silnika, nawet przy wydłużonych okresach między wymianami oleju. Wysoka lepkość HTHS. Zastępuje oleje 8100 X-max o lepkościach 5W-30 i 5W-40).
Głównie taka że olej X-Clean jest olejem typu MidSaps który ma obniżoną zawartość popiołu i fosforu dzięki temu jest przystosowany bardziej do samochodów z DPF i do długich okresów między wymianami. A takie oleje znowu mają mniejszą zawartość siarki i teoretycznie jeżeli nie musimy ich stosować to lepiej wybrać te które mają jej więcej bo to lepsza ochrona silnika. U ciebie nie ma DPFa więc wybrałbym ten drugi olej specyfic lub lepiej x-cess. Ten X-clean bym odpuścił.Norbertw89 napisał(a):Jaka jest róznica w motul specific a xclean/x cees ?
W twoim przypadku nie ma DPF/GPF więc wybrałbym olej specific.Norbertw89 napisał(a):Czyli lepszy będzie motul xclean od motul specific?
Tego nie stosowałem więc nie pomogę.Norbertw89 napisał(a):Co myślisz o oleju millers trident?
Taki w twoim przypadku w zupełności wystarczy spełniający powyższe normy producenta.Norbertw89 napisał(a):Co teraz? Podobno serwisy tez leją raczej 5w30
Tak, bo te typu MidSaps / LowSaps są typowo do ograniczenia popiołu przy filtrach cząstek stałych. Tak więc jak nie masz takiego filtra lepiej wybierać inne oleje które zapewnią lepszą ochronę silnika i jego podzespołówNorbertw89 napisał(a):Dla turbiny będzie ok taki olej?
Ja bym jeszcze pomyślał np. nad VALVOLINE SYNPOWER XL-III C3 5W-30 on chyba spełnia normę a to tez bardzo dobry olej i wiem że sporo właścicieli TFSI na nim jeździ.Norbertw89 napisał(a):Ok, a coś jeszcze oprócz tego motul specific brac pod uwagę?
Tu masz cytat z innego forum.vwgolf.pl:Norbertw89 napisał(a):A jest jakaś różnica TFSi a TSI?
I generacja 2.0 TSI (TFSi jak zwał tak zwał i zostawmy to marketingowcom)
- rodzina silników EA113 (bloki od 1993r)...1.8T i pochodne to rodzina EA888
- rozrząd na pasku
- turbina chłodzona olejem
- sprężanie 10,5 : 1
- płaszcz wodny
- grubość ścianek między cylidrami 5,5 mm
- zmienne fazy walka ssącego podobnie jak w 1.8T
- wtrysk paliwa 130 bar
II generacja
- turbo chłodzone wodą
- rozrząd na łąńcuchu
- inne przciwwagi na wale względem gen I