Olej do Seata Leona 1.9 TDI

06 Sty 2016, 12:39

Hej. Od kilku lat w Leonie jest stosowany:

[link do oferty na Allegro wygasł]

I tu moje pytanie, czy dalej stosować ten olej czy może warto zakupić coś lepszego np. ?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Autko ma przejechane 240 tys.
mlodykrk91
Nowicjusz

Auto: Seat Leon

06 Sty 2016, 13:00

Olej na lepszy zawsze można zmienić. Nigdy odwrotnie. Pytanie tylko, czy wiesz, co oznacza sformułowanie "lepszy olej"? Bo większość właścicieli samochodów uważa, że lepszy olej to inny producent. A to błąd.
Kolejne pytanie, to po co chcesz ten olej zmieniać na inny? Silnik pracuje bezproblemowo? Nic się nie dzieje? Więc po co zmieniać? Jeżeli chodzi o lepsze samopoczucie, to można.
Cena Castrola jest raz większa, ponieważ jest on przeznaczony do silników Diesla, które mają zamontowany filtr DPF. Ma też nieco lepszą klasę jakościową.
Wg mnie, jak silnik pracuje bezproblemowo, to nie ma sensu wymieniać go na inny, droższy. A jak chcesz mieć olej z lepszą klasą jakościową, to możesz kupić inny, olej, niekoniecznie taki drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2016, 13:26

MotoAlbercik napisał(a):Wg mnie, jak silnik pracuje bezproblemowo, to nie ma sensu wymieniać go na inny, droższy
Moim zdaniem tak samo jeździsz na półsyntetyku i zmiana na syntetyk (ten z twojego linku) może ponieść zużycie oleju i inne objawy których do tej pory nie ma.
Jeżeli już chcesz zmienić producenta oleju to szukaj w półsyntetykach np. Castrol Magnatec Diesel 10W40 będzie on droższy o około 20zł tak jak wspomniał MotoAlbercik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2016, 13:51

Na chwilę obecną silnik działa bezproblemowo.

Nie mam w aucie DPF
mlodykrk91
Nowicjusz

06 Sty 2016, 14:11

Więc nie ma potrzeby kupowania droższego castrola. Albo kup taki jak masz, albo inny, w podobnej cenie, ale lepszy jakościowo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Sty 2016, 10:11

A jaki lepszy jakościowo byś mi polecił ?
mlodykrk91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w przepisach
    Od dnia 5 grudnia 2020, w życie wchodzą zmiany w przepisach dotyczących kierowców i właścicieli samochodów. - Tablice rejestracyjne / miejsce na pieczątkę podczas OBT / Prawo Jazdy / rejestracja pojazdu.
    Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

08 Sty 2016, 10:40

Coś mi się zdaje, że nie wiesz, o czym piszę :wink:
Poszukaj w googlach tematów o oznaczeniach olejów silnikowych - klasy lepkościowe, jakościowe, jakie oznaczenia są dla silników benzynowych, a jakie dla silników Diesla. Ja oczywiście ogę ci to wszystko napisać, ale po co? I na forum i w necie są o tym tamaty. Mało tego - na forum mamy osobną zakładkę o olejach - poczytaj, a będziesz wszystko wiedział :wink:
Jak już przeczytasz, to napisz jaki olej wybrałeś, a my powiemy, czy dobrze zrozumiałeś temat. OK?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2016, 08:59

Ale jaki to jest silnik,czyli jego moc?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Sty 2016, 16:29

1.9 TDI 74kW

Myślę nad zmianą tego Mobil Super 2000 10W40 na Valvoline Maxlife 10W40

Co o tym myślicie ? Bardzo dobre oponie ma ten drugi olej
mlodykrk91
Nowicjusz

14 Sty 2016, 17:28

Mobil, Castrol i Shell, to w chwili obecnej najbardziej podrabiane oleje w Polsce, co więcej sa one nawet produkowane w Polsce w rozlewni Orlenu. Do nich powoli zaczyna dochodzić Valvoline i Motul. Polecam ci kupowac oleje mniej znane jak Gulf, Fuchs, Xado czy Liquy Moly. Do twojego auta dobrze nada się olej 5w40 spełniający normę minimum CF i nie słuchaj bzdur o wyciekach i pobieraniu oleju po przejściu na lepszy olej.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

16 Sty 2016, 09:10

To prawda,te najbardziej popularne oraz chwytliwe oleje są ,,podrabiane,,legalnie i podrabiane nielegalnie,nawet Valvoline wzięty jest na tapetę ,MOTUL też.Ja osobiście celuję teraz tylko w oleje mało popularne.Gulf -a nie podrabia nikt,Liqui Moly,Chief Oil, TEDEX,TOTAL itd.Kupiłem Elf-a rozlewanego we Francji,polecam PETROSTAR-a.Otrzymałem olej rozlewany we Francji.Nie kupię oleju,którego kod kreskowy zaczyna się od literki 5.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Lut 2016, 08:12

Pytanie czy Castrol rzeczywiście jest lepszy,bo moim zdaniem absolutnie nie,spotkałem się nawet z opinią mechaników,że wszystkie leje danej lepkości są takie same,mają identyczny skład,a różni je opakowanie znaczek. Jeżeli do tej pory miałeś półsyntetyk Mobil 2000 10w40 to nic się nie dzieje to pozostań przy nim.
Salko
Aktywny

Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

05 Lut 2016, 08:45

Castrol Castrolowi nie równy,ludzie mylą termin synthese tehnology HC z full syntetykami.Castrol EDGE jest olejem hydrokrakoeanym ,czyli nie jest pełnym syntetykiem,ale już Castrol Titanium jest,naturalnie różnica w ceniie.Teraz do konkretów.Moje T5 dotąd jeździ tylko i wyłącznie na Castrolu EDGE ,silnik jest czyściutki w środku,naturapnie terminowe wymiany.Mój znajomy posiada Vectrę B,silnik ma przejechane pod 300tyś km,T5 napewno ma zdecydowanie więcej.Byłem ciekaw na jakim oleju jeździ ,zawieszka na ilniku pokazała MOBIL 2000,gdy odkręciłem korek wlewu zobaczyłem mnóstwo nagaru,wszystko było nim oblepione.Jest tylko pytanie,czy on w ogóle olej wymieniał,o to akurat nie pytałem,ale znając go,to raczej silnik wymian oleju nie widział,dlatego :!: By oceniać dane oleje,trzeba by stworzyć im identyczne warunki.Wszystko ładnie pkazane w tych rozebranych silnikach,ten olej zapaskudził silnik,tamten nie.Jest tylko pytanie,czy w każdym z tych silników konkretny olej był od samego początku,do tego cyklicznie wymienany?! Swją 190tką zrobiłem 200tyś km,od samego początku po remoncie silnika lałem tylko i wyłącznie pełne syntetyki Castrol i Mobil, co?! Po 200tyś km nie potrafiłem z pokrywy zaworów zgarnąć nagaru pod paznokieć,wałek rozrządu w idealnym stanie,mechanik regulujący zawory mówił mi.za każdym razem,że jeszcze tak czystego silnika w środku nie widział,po takim przebiegu naturalnie.Nic to,po silniku nie zauważyłem żadnych objawów zużycia,żadnych! Ważne jest tylko to,by kupować oleje z pewnych źródeł u dystrybutorów,którzy na pdróby sobie nie pozwalają a podrabiają już nawet VALVOLlNE oraz MOTULA.Kupujac olej np.na Allegro patrzę na dystrybutora,jego profil,olej ma być rozlewany w kraju producenta,będzie trochę drożej,ale warto.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Lut 2016, 13:24

Dziękuje za fachowe odpowiedzi. Możecie polecić jakiś pewnych sprzedających oleje na allegro ?

I pytanie najważniejsze. Co ile powinno się ten olej wymieniać bo co człowiek to opinia.
mlodykrk91
Nowicjusz

06 Lut 2016, 13:26

Wymiana dla aut z turbiną max 10.000 km. Nie radzę ci kupować olejów tzw. przodujących firm - nie rozpoznasz czy to podróba czy oryginał, na allegro zwłaszcza.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot