Olej do silnika po kupnie auta - Seat Ibiza 1.4

10 Mar 2021, 08:55

Witam
Mam seta Ibiza 1.4 75 KM zagazowanego
218000 km przejechane
Zbliża się wymiana oleju
Niedawno go kupiłem
właściciel mówił że chodził na półsyntetyku, ale nie pamiętał firmy (być może Mobil)
Nie zauważyłem, aby brał olej
ładnie zapala

Mam pytanie , czy nie lepiej mu wlać MOTULA 10W40
Genesis72
Początkujący

Miejscowość: Czwa

10 Mar 2021, 10:12

Który rok/model tej Ibizy? Patrząc na silnik to pewnie masz BBY lub BKY a tam zalecany był pełny syntetyk oleje/auto/2875-seat-ibiza-1-4-16v-bky-75km - na tej stronie na forum masz więcej info.
Genesis72 napisał(a):Niedawno go kupiłem
wlaściciel mówił że chodził na półsyntetyku, ale nie pamiętał firmy (być może Mobil)
Nie zauważyłem,aby brał olej
Mając to na uwadze masz w sumie dwa wyjścia. Pierwsze poszukać oleju 10W40 takiego który będzie najbardziej odpowiedni do tego silnika i dalej jeździć na półsyntetyku (Valvoline MaxLife 10W40 lub Motul 2100 POWER+ 10W-40). Drugie, skoro silnik nie bierze oleju pracuje ładnie równo to można pokusić się o zrobienie płukanki silnika i przejście na olej w pełni syntetyczny taki jak zaleca producent zgodny z normą VW 504 00.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2021, 12:11

Rok produkcji 2006
Czy aby przejsc na 5w40 konieczna jest plukanka?
Genesis72
Początkujący

Miejscowość: Czwa

10 Mar 2021, 17:38

Genesis72 napisał(a):Czy aby przejsc na 5w40 konieczna jest plukanka?
Chcesz przejść w tym przypadku z półsyntetyka na pełny syntetyk więc tu zalecane jest zastosowanie płukanki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2021, 17:57

Kolego,w sumie to w tym wypadku klamka zapadła,auto kupione,ale rada dla innych czytających,będących przed zakupem auta.Jeśli kupujesz jakiekolwiek auto,masz po nie jechać,dowiedz się jaki olej zaleca producent(lepkość),w tym wypadku 5W30 ,jeśli dowiadujesz się,że do silnika jest wlany olej nie zalecany,zastanów się czemu tak jest.Mówisz sprzedawcy tak,jedziemy do mechanika,wymieniamy olej na zalecany przez producenta,mam wśród znajomych już 2-ch którzy po wymianie oleju musieli szukać innych silników(zalane moto doktorami) oraz trzeciego,który po wymianie oleju mógł ścierać kapiący zewsząd olej, szmatą.Przed wymianą zero wycieków,zagęszczacz był wlany.Wymieniasz olej z filtrem i jazda,praca silnika,panewki,zawory,odpalasz auto,gasisz,i tak w kółko,na gorącym silniku.Jeśli wszystko ok,po prostu zwracasz sprzedawcy za olej i filtr.Jeśli usłyszysz panewki,zawory,silnik zacznie ciężko odpalać przełykasz ślinę i mówisz facetowi,panie goń się pan i odjeżdżasz.To słaby silniczek,mała pojemność,mało oleju wchodzi,powinien być wlany 5w30 a 40 tka do wyjeżdżonego szrota może być,nawet wskazana.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Mar 2021, 18:09

Spokojnie możesz przejść na 5w40, gdyż 10w40 jest olejem jeszcze w miarę rzadkim. Co innego jakbyś miał 15w40, to by była zbyt duża różnica w gęstości. Auto powinno żwawiej jeździć i mniej palić, gdyż silnik będzie miał mniejsze opory. Nie rozumiem właścicieli aut. Zalecany olej 5w30, a leją 10w40, przecież to może zniszczyć silnik, bo nie jest przystosowany do aż tak dużej gęstości(średnica kanałów olejowych i pasowanie elementów). Z większym przebiegiem można przejść na max 5w40. Sam tak zrobiłem w swoim ponoć olejożernym 1.6mpi i od wymiany oleju(pół roku) jeszcze nic nie dolewałem :D
AngryFox
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: VW Jetta A5
Silnik: 1.6 BSE 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...

10 Mar 2021, 18:40

Oczywiście,wiec jaki olej? Jeśli silnik jest w bdb kondycji to 5W30,jeśli nie,to 5W40,10 W 40 bym nie zastosował,olej syntetyczny musi być.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Mar 2021, 18:55

Zauważ, że on ma zalany 10w40 i teraz przeskok na 5w30 może być zbyt duży. Nawet jeśli silnik jest w dobrej kondycji, to przy tym przebiegu można stosować już minimalnie gęściejszy 5w40, zwłaszcza przy silnikach które lubią sobie popić.
AngryFox
Nowicjusz

10 Mar 2021, 21:59

To nie ma żadnego znaczenia,przeskoczyłem z 5W40 na 5W30 ,żadnych skutków negatywnych a silnik ma prawie 300 tyś km,oleju ,czyli jego ubytku na razie nie zauważyłem,zrobiłem na tym oleju ok.2000 km.Jesli jednak silnik jest zużyty to przeskok w dół może być niewskazany,ale jeśli jest w dobrej kondycji to warto.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

11 Mar 2021, 00:02

Końcówka po symbolu W oznacza tylko maksymalną temperaturę eksploatacji. W tym przypadku jest to 30 stopni celsjusza, więc przy tej temperaturze olej będzie już stosunkowo rzadki. Nie zawsze należy przestrzegać dokładnych zaleceń producenta, czego znakomitym przykładem są silniki V6 od Nissana montowane do 350Z. Coobcio już wiele takich remontował, a główną przyczyną był olej 5W30, przez który to jednostki napędowe się zacierały :D
AngryFox
Nowicjusz

11 Mar 2021, 06:14

Trzeba upaść na głowę by do takiego silnika Nissana (a raczej silnika Renault)350 Z zastosować olej 5W30,tam jest jeszcze poza tym inny problem,trzeba monitorować temp.oleju,dobicie do 140 st,c i olej nadaje się do wymiany bez wzgledu na jego przebieg,naturalnie by tak się mogło stać trzeba autu dać w palnik ostro,w normalnych warunkach nie ma nawet gdzie.Przy takiej temp.olej traci swoje własności bezpowrotnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP