Skoda Rapid 1,2 110 KM Jaki olej do silnika ?

07 Mar 2021, 19:01

Skoda Rapid 1,2 110 KM Jaki olej do silnika ? Do tej pory miałem castrol 5W-30 LL czy to dobry olej będzie?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

08 Mar 2021, 04:50

Kolego,VW gen zaleca tylko i wyłącznie oleje 5w30 z normą VW 504.00,więc tutaj jest wszystko ok,wymiana w trybie LL co 30 tyś km:) Pytasz czy ten olej będzie dobry? Przygladniemy się jemu gdy wrócę,jedno pewne,ten olej będzie fatalnym pomysłem,każdy inny zresztą,jeśli będziesz słuchał zaleceń producenta,co 30 tyś km ukatrupisz ten silnik migiem,nawet nie patrz i nie sugeruj się tym LL na bance,potem dowiesz się czy ten olej jest dobry do bezpośredniego wtrysku oraz czy są oleje lepsze w podobnej cenie,by to stwierdzić potrzeba trochę czasu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Mar 2021, 09:46

To jest silnik TSI wiec tu trzeba dbać o to by nie gromadził nam się nagar, a tak się dzieje jak jeździmy na kiepskim oleju i rzadko go wymieniamy. Do tego silnika z tego co wiem producent zaleca oleje z normą VW 504 00/507 00 to są oleje LL ale można przy nich skrócić interwał wymiany. Najlepiej do około 15tkm jak jeździsz dużo w trasy a jak większość po mieście to ja bym nie przekraczał 10tkm. Dobrym olejem na pewno będzie Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30.
rikiMor0102 napisał(a):Do tej pory miałem castrol 5W-30 LL czy to dobry olej będzie?
Nie jest zły pod warunkiem, że często go zmieniasz ale są od niego lepsze oleje w podobnej cenie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2021, 17:10

Dzięki za odpowiedzi a czy wymianie trzeba wymieniać korek , kiedyś był z magnesem i przyciągał opiłki . Czy ktoś wie jak jest teraz ? Do wymiany potrzebny tylko filtr i olej. Ile takiego oleju potrzebuję do wymiany $l starczy czy 5 ?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Mar 2021, 17:20

Kolego Riki Mor,sprawdziłem ten Castrol,chemię i parametry tego oleju pod Twój silnik,napiszę tak,ktoś kto zalecił ten olej do tego silnika to Paganini wśród znawców silników z bezpośrednim wtryskiem,rewelka po prostu,poezja,olej idealnie skrojony pod te silniki,TBN 7:)Nie będę już opisywał innych parametrów tego oleju,ale napiszę tak,masz w nim związki sodu,wspomagane związkami potasu,masz fosfor ,cynk na poziomie wystarczającym przy ochronie silnika z bezpośrednim wtryskiem ale świetnie zapobiagającym spalaniu stukowemu.Resztę juz wyczerpał Rokiko,nie będę patrzył na Liqui Moly,być może jest lepszy,być może gorszy pod ten silnik,idealny olej już miałeś wlany,10 tyś km i olej out :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Mar 2021, 17:25

rikiMor0102 napisał(a):a czy wymianie trzeba wymieniać korek , kiedyś był z magnesem i przyciągał opiłki
Przy korku spustowym który umieszczony jest w misce oleju powinno się wymienić podkładkę miedzianą przy każdej wymianie oleju ale z doświadczenia wiem że taka podkładka wytrzymuje spokojnie kilka wymian. Korka nie musisz wymieniać wystarczy go przetrzeć szmatką.
rikiMor0102 napisał(a):Do wymiany potrzebny tylko filtr i olej
Tak plus klucz do odkręcenia filtra oleju i jakąś miskę na zużyty olej :mrgreen: .
rikiMor0102 napisał(a):Ile takiego oleju potrzebuję do wymiany $l starczy czy 5 ?
Jak masz silnik o oznaczeniu CJZD to będziesz potrzebował 4-4,5 litra oleju więc musisz kupić bańkę 5 litrową.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

08 Mar 2021, 17:31

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz , forum pomogło dzięki
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Mar 2021, 17:31

Liqui Moly Top Tec 5W30 jest jeszcze lepszym olejem,zgadza się.
PhantomASA1
Forumowicz VIP