Olej przelany ponad stan - Daewoo Leganza 2.0

28 Lis 2018, 21:39

Witam. daewoo leganza 2.0 przelałem niestety olej dosyć dużo wiem że wtedy jest duże ciśnienie i może coś wyciec jakie uszczelki powyrywać prosiłbym o napisanie co w takiej sytuacji robić jak jeździć i czego mam się spodziewać w takiej sytuacji. Jak odpalam samochód to zapala mi sie lampka oleju na chwile i gasnie więc musi mu być cięzko w silniku. Dostrzegłem też że po odpaleniu z rury wydechowej cieknie mu woda czy benzyna ale raczej woda bo nie ma zapachu to rozgrzaniu wszystko jest normalnie. Czy to może mieć związek z olejem? Sorry że tak sie rozpisałem bezsensu, prosze o odpowiedź.
12371
Nowicjusz

28 Lis 2018, 21:42

Ile tego oleju masz teraz? jak dużo za dużo to spuść do odpowiedniego stanu i po problemie, z tłumika leci woda, prawa fizyki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2018, 21:49

trochę bardzo dużo pojade jutro do mechanika żeby spuścił. I jeszcze zapomniałem dodać że na zimnym jak nim jechałem to mu coś wyciekło pradopodobnie ten nieszczesny olej lecz po 300m się uspokoił.
12371
Nowicjusz

28 Lis 2018, 22:01

12371 napisał(a):trochę bardzo dużo pojade jutro do mechanika żeby spuścił
Jak ma odsysarkę to niech przez rurkę od bagnetu wyciągnie to chyba najlepsza opcja w tym momencie. Jazda z za wysokim stanem przy wyższych prędkościach obrotowych może się źle skończyć.

12371 napisał(a):jak nim jechałem to mu coś wyciekło pradopodobnie ten nieszczesny olej lecz po 300m się uspokoił.
Którędy wyciekło? Zlokalizowałeś miejsce?

Z rury wydechowej to na pewno woda tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lis 2018, 22:42

gdzies od strony kierowcy, z lewej strony silnika,
12371
Nowicjusz

28 Lis 2018, 22:54

12371 napisał(a):gdzies od strony kierowcy, z lewej strony silnika,
Proponuję przyjrzeć się dokładnie skąd był wyciek bo w przyszłości możesz z tego powodu mieć problemy jak to było z pod jednej z uszczelek. Doprowadź stan oleju do normalnego poziomu, wytrzyj silnik w miejscu wcześniejszego wycieku i obserwuj co się będzie działo.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

28 Lis 2018, 23:23

Ok dzięki za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
12371
Nowicjusz

30 Lis 2018, 16:03

Spuszczasz olej który jest ponad stan i po problemie, sprawdź też uszczelki tak jak pisze Przedmówca, to pomoże Ci w przyszłości uniknąć poważniejszych awarii. daj znać na forum czy wszystko się udało.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000