Olej silnikowy do Audi A3 8P 1.6 MPI 102 KM

18 Sty 2024, 13:40

Witajcie,
Zbliża się interwał na wymianę oleju i zacząłem zastanawiać się jaki wybrać. Obecnie w samochodzie (A3 8P 1.6 MPI 2004) jest MOTUL 6100 Synergie+ 10W40. Tylko z tego co mi wiadomo silnik powinien pracować na 5W40. Także podejrzewam, że zmieniono lepkość ze względu na branie oleju. Niestety nie wiem czy samochód bierze olej czy nie i czy w takim przypadku powrót na 5W40 to dobry pomysł czy zostać już na 10W40. I co myślicie o tym konkretnym produkcie? I czy warto zastosować płukankę przed zalaniem nowego oleju?
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

21 Sty 2024, 12:29

Jeżeli powinien być według normy VW 5W40 to Ja bym zrobił płukankę i zalał silnik właściwym olejem.

Astec napisał(a):podejrzewam, że zmieniono lepkość ze względu na branie oleju
Czasem ze względu na cenę lub niewiedzę, nie zawsze pobór oleju jest wyznacznikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sty 2024, 12:38

Olej 10W40 od oleju 5W40 różni się w zasadzie tym że ten pierwszy jest bardziej lepki w niskiej temperaturze ale wartości wysoko temperaturowe mają te same przyjmując ,że te oleje są w tej samej klasie tego samego producenta .Zobacz przykładową poglądową tabelę temperaturową dla olejów w poszczgólnych lepkościach.
Tu Rokiko ma racje ..ktoś coś słyszał i wlał z.... niewiedzy.Wróć do tego co jest zalecane.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...