Olej silnikowy - na jaki mogę wymienić?

11 Cze 2012, 12:56

Witam,

od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Galaxa MK II GHIA, 1.9 TDI - 130 KM, rok prod 2005, samochód na dzień dzisiejszy ma przejechane 174000 km i jest zalany olejem Addinol 5W40 (zalewany w serwisie w Niemczech). Na stronie producenta oleju znalazłem informacje, że jest to olej light (najprawdopodobniej)
W pełni ekonomiczny, [i]półsyntetyczny olej wielosezonowy najnowszej generacji, opracowany dla silników benzynowych i Diesla, doskonale nadaje się dosilników z turbodoładowaniem w samochodach osobowych i dostawczych. Szczególnie polecany do silników z pompowtryskiwaczami.[/i]
ze specyfikacją Ford: WSS-M2C 917-A, VW 505.01/500.00/505.00. Producent posiada również 5w40, który jest pełnym syntetykiem i brak jest na nim specyfikacji fordowskiej.
Pytanie brzmi:
Czy będę mógł zalać inny olej 5 w 40 z ta samą specyfikacją pod forda, czy też VW, przy założeniu że 5 W 40 np. Castrola to pełen syntetyk, bez szkody dla silnika?
Arczi123
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Galaxy MK II, Vectra B

16 Cze 2012, 09:57

Każdy olej 5W40 do jednostek z PD,czyli 505.01,ale nie inny :!: 505.01 musi być :!: To są oleje niskopienne,pompowtryskiwacze wymagają tylko takich olejów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...
    Przełącz tryb dzienny świateł na światła mijania!
    Czy korzystanie z świateł do jazdy dziennej może stanowić zagrożenie na drodze? Tak, zwłaszcza gdy są używane w warunkach ograniczonej widoczności zamiast świateł mijania. Przypominam o podstawowych przepisach drogowych i ...