Olej TOTAL RUBIA TIR 8900 10W40 do VW GOLF 4 1,9TDI 90KM?

12 Lis 2012, 13:29

Witam. Zbliża mi się wymiana oleju w VW GOLF IV 1,9TDI. Znajomy pracujący w warsztacie samochodów ciężarowych, załatwił mi olej TOTAL RUBIA TIR 8900 10W40. Z tego co wyczytałem, do tego typu silnika zaleca sie oleje o normie 505.01. Mogę przy wymianie zalać tego TOTALA? Czy może się coś stać? Bardzo proszę o wskazówki.Dziękuję i pozdrawiam.
djkaban
Obserwowany

Auto: vw golf IV

17 Lis 2012, 21:06

Jeśli masz autko z lat 1999-2000 a silnik ma oznaczenie ANU(PD),to niestety,takiego oleju lać nie możesz :! Tylko ten olej do pompowtrysków jaki wymieniłeś,czyli 505.01.Jeśli jednak pompowtrysków nie masz,to możesz bez obiekcji,sam lałem do diesla oleje typuSHPD (auta ciężarowe),bez żadnych skutków ubocznych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...