Olej w płynie - ile razy trzeba płukać

24 Paź 2011, 15:17

Witam wszystkich :) Jakiś miesiąc temu pojawił się w olej w zbiorniczku wyrównawczym. Standardowa diagnoza uszczelka pod głowicą ale okazało się że to chłodnica oleju od skrzyni automatycznej. Została wymieniona, układ wypłukany - ale raz i prawdopodobnie na postoju, bez jazdy. Mechanik twierdził, że jeszcze trochę oleju może się pokazać. Tylko nie wiem ile u niego znaczy trochę. Po 2tyg znowu na wierzchu płynu w zbiorniczku mam olej. Wyczyściłem go i czekam na rozwój sytuacji. Dodam, że ubytek oleju wynosił 0,3l - tyle poszło do układu. Mam się martwić, że to jednak głowica czy po prostu ten olej będzie się pokazywał przez jakiś czas jeszcze.

Nie chce mi się wierzyć że dwie awarie na raz - chłodnica i uszczelka :(
mateuszd
Obserwowany

Auto: Mercedes C200 Kompressor 192KM

29 Paź 2011, 10:27

Miałem podobny przypadek,po jakimś czasie od przepłukania pojawił się olej w zbiorniczku,wybrałem go chusteczką do nosa,bardzo dobrze wsiąka,potem już autem nie jeździłem gdyż kupiłem inne.Ty tylko powąchaj jaki to olej jest, olej ATF pachnie zupełnie inaczej jak silnikowy,będziesz wiedział wtedy czy potrzebnie wymieniłeś chłodnicę oleju ATF :wink: No i jest czerwony.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lis 2011, 19:29

Dzięki za odpowiedź. Aktualnie sprawa wygląda tak: 2 razy przepłukałem układ z dodatkiem środka do płukania firmy Prestone. Potem wielokrotne przelewanie wodą i zalany świeży płyn. Zobaczymy co będzie dalej.

Olej który wychodził do zbiorniczka to był typowy olej skrzyniowy, na pewno nie silnikowy. Po za tym mechanik sprawdził poziom w skrzyni i jest tyle ile wlał. A co do zbiorniczka wyrównawczego to mam wielokomorowy i jestem w stanie wybrać olej z tylko z pierwszej komory, pod korkiem :(
mateuszd
Obserwowany

Auto: Mercedes C200 Kompressor 192KM

10 Lis 2011, 23:14

witam kolege nalej płynu do mycia naczyń np ludwik zawsze troche tego tłuszczu zniknie proponuje zrobić tak ze 3 razy aż termostat się otwoży tylko nie zalewaj ponownie zimną woda najlepiej goraca
dylo1982
Nowicjusz

11 Lis 2011, 07:26

Nic z tego,to nie dobra rada :wink: ,Ludwik jest płynem do likwidacji tłuszczów organicznych,oleju silnikowego ,przekładniowego nie rozpuszcza,za to benzyna tak,ale nie wolno jej stosować w takich przypadkach,jedynie specjalne środki do układów chłodzenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...