Omega, Vectra B czy Accord V ?

27 Lis 2012, 21:53

Wszystko zależy od gustu,ja troche w robocie sie najeżdzilem Vectrą B 1.6 na gazie więc moge troche napisać,blacha szybko leci i w dodatku dla mnie to poprostu zwykłe auto bez szału.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lis 2012, 22:14

Sąsiad ma Vectre, skarży sie tylko na blache i skrzynie biegów, mimo tych wad poleca samochod, jezdzilem tą vectra i faktycznie skrzynia cieżko chodzi, wczesniej tez mial vectre i mowił ze to samo, skrzynia sie posypała, mechanik powiedzial ze vectry tak maja, słaby material z jakiego jest zrobiona skrzynia. Jednak postanowilem rozważyc zakup Vectry.
Na omege czy 406 lub nawet na Accord ludzie sie tak nie skarżą. Wystarczy poczytac opinie kierowcow z auto centrum ;)
LBNxDamian
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2008
Auto: Almera N16
Silnik: 1.8 114KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2012, 22:17

Za brzdąca kilkanaście lat temu jechałem nad morze z rodzicami ze znajomymi, mieli oni Vectrę B 2.0 po drodze musieliśmy się 3 razy zatrzymywać bo coś było nie tak a to był wtedy świeży samochód.
Później kumpel zaraz po zrobieniu prawa jazdy kupił sobie Vectrę DTI, po pół roku kupił anglika na części bo nie mógł wyrobić z wymianami aż w końcu po niecałych dwóch latach sprzedał.
Ostała się jeszcze jedna Vectra B FL w rodzinie ale tylko dlatego, że po wymianie pompy szkoda ją sprzedawać no i ojciec dobrej koleżanki ma taką Vectrę kombi, auto ma 10 lat a poza silnikiem i wielokrotnie robionym zawieszeniem mało co tam działa, szyby chodzą jak chcą, wyświetlacze ciekłokrystaliczne działają połowicznie a auto jest na wskroś przerdzewiałe, oni poza kumplem użytkują te samochody po 5-7 lat nie dlatego, że są takie dobre tylko, że tyle w nie włożyli więc wolą jeździć aż coś poważnego się zepsuje albo przez rdzę nie przejdą przeglądu.
Rzadko zdarza się taki model z którego tak jednoznacznie byliby niezadowoleni wieloletni użytkownicy.
Wszystkie te Vectry niezależnie od wieku(a tutaj jest przedział 5-10-12) po zimie-dwóch dosłownie zgniły tak nagle jak rozlegle, szczególnie tylna część progu i nadkola.
Jedyne zalety jakie w nich widzę to wygodne miękkie siedzenia i ten daszek nad deską rozdzielczą na którym można sobie imprezy urządzać bo mieści się cała tacka z jedzeniem, szklanki itp. no i ma super lusterka a sama karoseria jest całkiem zgrabna i ładnie się postarzała.
Jakość całości moim zdaniem po prostu słaba a sam samochód jest bardzo przeciętny jeśli chodzi o wrażenia z jazdy i to co oferuje na tle konkurentów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG

28 Lis 2012, 08:57

LBNxDamian opiniom z auto centrum niewierz do końca,ponieważ każdy sie tam może zalogować i napisać co chce.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Lis 2012, 12:28

Barol Niby racja, ale można sie na tym opierac, bo jednak troche prawdy w tym jest
LBNxDamian
Początkujący

28 Lis 2012, 12:38

A oceniłeś jakiś swój samochód na autocentrum? ja nie.
Najczęściej oceniają albo niezadowoleni którzy jak wiadomo krzyczą najgłośniej albo wniebowzięci zaraz po zakupie, brak tam opinii wieloletnich właścicieli auta od nowości a takie są najbardziej miarodajne.
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...

30 Lis 2012, 13:50

Własnie godzine temu ogladalem Opla Omege 2.0 16v z sekwencja, fajne wyposażenie, klima( do nabicia), wszystkie szyby elektryczne, butla w kole zapasowym... nie bede wszystkiego wymieniał.
Ogólnie podoba mi sie samochod, przejechałem sie, nie wydaje dziwnych odgłosow, zawieszenie tez spoko.
Trzeba zrobic ręczny i za jakis czas wymienic tarcze hamulcowe z przodu , (ponoc poł roku jeszcze bedzie mozna jezdzic spokojnie).
Gaz zalozony 2 lata temu, wszystko legalnie, przebieg ok 220kkm, blachy ok, nie był bity, rok samochodu 96 albo 97 za 5700zł i jeszcze sie zastanawiam
LBNxDamian
Początkujący

30 Lis 2012, 14:15

Jeśli faktycznie jest ok to ja bym sie nie zastanawiał.
Barol
Awatar użytkownika

30 Lis 2012, 16:08

Ja też nie, Omega to kawał porządnego i komfortowego samochodu, najlepsza z tej trójki.
Tyle, że z klimą najpewniej nie będzie tak łatwo więc się targuj albo niech on wyda to 100zł na nabicie, jak będzie działała to kupisz, bo obniży Ci to 100zł na nabicie a tu się okaże, że naprawa 1000zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

30 Lis 2012, 21:16

jasiek dobra opcja, niepmyslalem o tym, ogolnie mam duze zaufanie do ludzi, a to nie jest dobrym doradca. Juz zadzwnilem i sie dogalem w sprawie klimy :) dzieki
LBNxDamian
Początkujący