Opel astra 1.4 16 V 2000 rok wspomaganie kierownicy

11 Sie 2019, 18:46

Witam.Mam problem z przeglądem ponieważ tak jak twierdzą mechanicy ciężko się kręci kierownicą wina wspomaganie.Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?
badzer1
Obserwowany

12 Sie 2019, 05:26

Prawdopodobnie pompa wspomagania juz umiera.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sie 2019, 08:54

badzer1 napisał(a):Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?
Na początku powiem że nie powinieneś tak robić ze względów bezpieczeństwa nie tylko swojego ale i innych. Nie powinno się wyłączać silnika podczas jazdy. Tracisz wtedy wspomaganie nie tylko kierownicy ale i układu hamulcowego ogólnie stwarzasz bardzo niebezpieczną sytuację.
Wracając do tematu czy słychać że pompa wspomagania głośno pracuje jak kręcisz kierownicą? Sprawdzałeś poziom płynu w układzie i kiedy on był ostatnio wymieniany?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Sie 2019, 16:43

badzer1 napisał(a):Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?

Spotkałem się z tym w niezbyt starych samochodach z elektrycznym wspomaganiem. To chyba norma.
aGradory

13 Sie 2019, 10:00

Gradory napisał(a):Spotkałem się z tym w niezbyt starych samochodach z elektrycznym wspomaganiem. To chyba norma.
a jaki to ma związek z tematem?
Takie objawy nie są normą, żadne elementy w aucie nie sa wieczne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sie 2019, 20:49

Sprawdziłem u mnie astrze. Wspomaganie uruchamia się niemal natychmiast po uruchomieniu silnika. Wspomaganie jest tam pewnie elektryczne.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak przygotować auto do wyjazdu na wakacyjny urlop?
    Na początku roku 2022 większość (56%) dorosłych Polaków zadeklarowała, iż w bieżącym roku zamierza wyjechać w celach wypoczynkowych lub turystycznych na co najmniej 2 dni – wynika z danych CBOS. Wielu respondentów ...