Opel astra 1.4 16 V 2000 rok wspomaganie kierownicy

11 Sie 2019, 18:46

Witam.Mam problem z przeglądem ponieważ tak jak twierdzą mechanicy ciężko się kręci kierownicą wina wspomaganie.Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?
badzer1
Obserwowany

12 Sie 2019, 05:26

Prawdopodobnie pompa wspomagania juz umiera.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sie 2019, 08:54

badzer1 napisał(a):Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?
Na początku powiem że nie powinieneś tak robić ze względów bezpieczeństwa nie tylko swojego ale i innych. Nie powinno się wyłączać silnika podczas jazdy. Tracisz wtedy wspomaganie nie tylko kierownicy ale i układu hamulcowego ogólnie stwarzasz bardzo niebezpieczną sytuację.
Wracając do tematu czy słychać że pompa wspomagania głośno pracuje jak kręcisz kierownicą? Sprawdzałeś poziom płynu w układzie i kiedy on był ostatnio wymieniany?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Sie 2019, 16:43

badzer1 napisał(a):Musze nadmienić że gdy jadę autem i podczas jazdy wyłączę zapłon a następnie włączę ,przez parę sekund kierownicą ciężko jest kręcić czy to jest nomalne?

Spotkałem się z tym w niezbyt starych samochodach z elektrycznym wspomaganiem. To chyba norma.
aGradory

13 Sie 2019, 10:00

Gradory napisał(a):Spotkałem się z tym w niezbyt starych samochodach z elektrycznym wspomaganiem. To chyba norma.
a jaki to ma związek z tematem?
Takie objawy nie są normą, żadne elementy w aucie nie sa wieczne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sie 2019, 20:49

Sprawdziłem u mnie astrze. Wspomaganie uruchamia się niemal natychmiast po uruchomieniu silnika. Wspomaganie jest tam pewnie elektryczne.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...